Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-03 15:00:00

Elemzések szerint a miniszterelnök és az elnök népszerűségének is csökken

Putyin: 2024-ig maradhat?

Ismét a legfőbb hatalom birtokába kerülhet Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, miután 2000 és 2008 között már elnöke lehetett Oroszországnak.

2008-ban az alkotmány írta elő, hogy Putyinnak le kell mondania: az oroszországi alaptörvény tiltja, hogy két, egymást követő elnöki mandátumot egy harmadik kövessen. Így kerülhetett az akkori elnökhelyettes elnöki, Putyin pedig miniszterelnöki pozícióba. 2012-ben viszont alkotmányos joga a volt orosz elnöknek, hogy visszatérjen, és onnantól fogva négy helyett hat évre szóló államfői megbízatást kap majd. Annál is inkább valószínű ez, mert a Levada Központ szerint Putyin a legnépszerűbb, és ezzel a legesélyesebb jelölt. És ez még nem minden: mivel Putyin a 2018-as elnökválasztáson is indul, 2024-ig biztos helye lesz az orosz politikában.

Ugyanakkor számos elemzés mind a miniszterelnök, mind az elnök népszerűségének enyhe csökkenését mutatja. A jelenséget 35 és 54 éves aktív választók között figyelték meg, akik egyre inkább kiábrándulnak a politikából. Azért kiemelt célpont e korcsoport a vezető politikusok szemében, mert ők képezik Oroszország gazdaságának gerincét, ők mozdítják előre az országot. Elemzők szerint a fő gond a jelenlegi pozíciócserével, hogy figyelmen kívül hagyja e középosztályt, és nem enged teret a politikai versenynek sem, amelyben kiderülhetne, ki a legalkalmasabb Oroszország vezetésére.

Medvegyev mindeközben a gazdaság és az oktatás fejlesztésére már tett is javaslatokat: a legfontosabb ígéret a 6–7 százalékos gazdasági növekedés elérése. Ezt részben úgy igyekszik megvalósítani, hogy megpróbálja meggyőzni a külföldi befektetőket: fektessenek a Skolkovói Technológia Intézetbe, amely a jövő „Szilícium-völgye” lesz Oroszországban.

Az energiaszektor fontos része az orosz gazdaságnak: az állam továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy egyedüliként a piacon stratégiai döntéseket hozzon az ágazat jövőjéről. Más szavakkal: monopolbirodalmat épít ki a gázszektorban, kizárva így a privatizáció lehetőségét. Az oktatási rendszer finanszírozására pedig 2100 milliárd rubelt költenek egy évben. Ugyanakkor a gazdasági fellendüléssel számoló Medvegyev is tudja: az orosz gazdaságot is sújthatja recesszió a világban zajló gazdasági folyamatok miatt, és így az olaj ára is csökkenhet. A gazdaság visszaesése népszerűtlen lépések megtételére kényszerítheti a vezetőket. Ám a mostani helycsere üzenete világos: Putyin hosszú ideig tartja kezében még csapatával a hatalmat.


Szép Viktor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.