Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-11 17:30:00

A zarándokhely őrzi Kondor Lajos atya emlékét

Portugál tér viseli a magyar atya nevét

Teret neveztek el a magyar Kondor Lajos atyáról a portugáliai Fátimában - írja a Külügyminisztérium közleményére hivatkozva az Origo.

Kondor Lajos atya – aki két éve hunyt el – a fátimai zarándokhely ismert alakja volt. A november 11-én rendezett ünnepség keretén belül elneveztek róla egy közteret Fátima központjában, emlékére a Leiria-i püspök celebrált szentmisét és az atya gondolataiból összeállított könyv bemutatójára is sor került – írja az origo.hu.


A Magyar Keresztút-építő

Kondor atya tiszteletére Konkoly Norbert, a lisszaboni magyar nagykövet tartott méltató beszédet, valamint felolvasta az összegyűlt ünneplőknek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üzenetét is. A nagykövet ezt követően a polgármesterrel és a Leiria-i püspökkel közösen leleplezte a Kondor atya nevét viselő tér névtábláját. A nagyságrendileg 150 fős ünnepségen részt vett többek között három portugáliai püspök (Leira, Vila Real és Portalegre püspökei), az apostoli nuncius, a város polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke is – írja a Külügyminisztérium közleményét idézve az Origo.

Kondor atya évtizedekig élt a portugáliai Fátima városban, amely az egyik legnépszerűbb zarándokhelyek közé tartozik. A Külügyminisztérium közleményéből kiderült: az atya 1928-ban született Csikvándon, 1946-ban lépett be a verbiták (Isteni Ige Társasága) rendjébe, majd 1954-ben Portugáliába került. 1961-től a még gyermekkorukban elhunyt fátimai pásztorgyermekek, Ferenc és Jácinta boldoggá avatási perének posztulátora volt.

Nagy szerepe volt a fátimai Magyar Keresztút felépítésében, amely az 1956-ban külföldre menekült magyarok kezdeményezésére és adományaiból jött létre. A magyar látogatókat és zarándokokat mindig szeretettel fogadta, és sokat tett a magyar–portugál kapcsolatok elmélyítéséért. 2006-ban magyar állami kitüntetésben részesült. 2009-ben, 81 évesen halt meg. Szellemi hagyatéka és emléke fontos pozitív referencia a Portugáliával fenntartott kétoldalú viszonyunkban – olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

– mi (forrás: origo.hu)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.