Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-20 21:00:00

Csak a drasztikus megszorítás segíthet Görögországon

Pillangóhatás: ha dőlnek a görögök, dőlünk mi is

A görög miniszterelnök vasárnap este hívta fel népe figyelmét arra, hogy a konszolidációs csomaggal szemben tanúsított ellenállás ellehetetleníti az ország kilábalását a válsághelyzetből.

A jelenlegi görög kormány minimális többséggel rendelkezik, ami igencsak megnehezíti a válságkezelő politikát. Az ellenzék óriási lehetőséget lát a nép hangjának közvetítésében, akik egyértelműen elutasítják a szigorú megszorításokat.

A pártok közötti ellenséges viselkedés, a kompromisszumra képtelen attitűd, valamint a mindezek tetejébe tornyosuló kormánypárton belüli széthúzás komoly gondokat okoz az ország irányításában. Ezért rendkívül fontos a kedden tartandó bizalmi szavazás a görög parlamentben, amit az euróövezeti pénzügyminiszterek is elvárnak, illetve a kormány pénteki átalakítása is megkövetel.
 

Ha nincs törvény, nincs tovább

A 17-ek pénzügyminisztereinek tanácsa elviekben megállapodott a görögök megsegítéséről, de a júliusban esedékes hitel fennmaradó részének (12 millió euró) folyósításának biztosítása még mindig várat magára. A görög parlamentnek még döntenie kell a pénzügyi reformokat érintő kérdésekben és törvénybe kell foglalniuk a megszorításokat tartalmazó csomagot is.


Szemben a kormánnyal. Nem tetszik a görögöknek a megszorítás

- Amíg a görögök nem tudnak vagy nem akarnak fontos döntéseket hozni, addig nem mehetnek tovább ezen az úton- nyilatkozta a Bloombergnek a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schaeuble, a luxemburgi találkozó kapcsán.
 

Szélvészként közeledik a csőd

A döntés elhalasztása miatt a magyarok is kezdhetnek komolyan aggódni, hiszen az idő előrehaladtával egyre erősödik a válsághelyzet. A görög gazdaság lassan teljesen képtelenné válik ellátni feladatait, amin csak a mentőcsomag második részének folyósítása segítene. Megegyezés nélkül a csőd elkerülése minden egyes eltelt nappal egyre nehezebb feladat.

A befektetők hétfői viselkedése jól mutatja, hogy milyen veszélyeket rejt számunkra a görög válság és annak továbbgyűrűző hatása. Péntek délután az eurót 267,59 forintos árfolyamon, míg ma délelőtt 10 órakor 269,11 forinton jegyezték. A svájci frankot a hétvége előtt 221,05 forinton, míg ma 223,94 forinton jegyezték. Az európai devizapiac rendkívül érzékenyen reagál minden, a görögökkel kapcsolatos bejelentésre.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy hétvégi, közös megegyezése szerint a magánbefektetőket csak önkéntes alapon lehet majd bevonni a görög adóssághelyzet enyhítésébe. Ez a bejelentés már rövid távon is pozitívan hatott a piacra és mind az euró, mind pedig a forint erősödni kezdett. Ezzel szemben a hétvégi fejlemények, a konkrét döntések további elhalasztása és a kormány bizonytalan helyzete negatív irányban, gyorsan hatott az európai valutákra.

A felemás hírek erősen hatnak a hazánkban kialakult devizahitelesek már eleve kétségbeejtő helyzetére. Ha a görög helyzet nem oldódik meg rövidesen, vagy bekövetkezik a legrosszabb, az államcsőd, hazánk is komoly gondba kerül.


–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.