Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-14 21:00:00

Augusztustól éhezés vár a rokkantakra és nyugdíjasokra

Pénzügyi jégkorszak: küszöbön az amerikai államcsőd

Obama nem akarja csökkenteni az állam kiadásait, mert fél, hogy elveszít néhány szavazót. Ehelyett megígérte, hogy ha az így jó eséllyel bekövetkező államcsőd megtörténik, nem fizeti a szociális juttatásokat.

Nem csak Európa van nehéz helyzetben, a világ legtöbb országa pénzügyi gondokkal küzd. Eddig úgy hittük, van remény. Minden szakember a legrosszabb elkerülésén dolgozik, újabb és újabb koncepciók születnek az egyes országok költségvetésének a megmentésére. Azonban már korábban is tapasztalhattuk, hogy ha dől Amerika, dől az egész világ. A Fehér Ház és a republikánusok közötti feszültség, a tapasztalható tárgyalás-képtelenség már nem csak az amerikaiakat érinti. Az egész világ figyeli, hogyan alakul a kormány és az ellenzék vitája Washingtonban. A jelek egyre kevésbé biztatóak.

Sokan a helyzetet, „csupán” politikai vitának és a média által felkapott témának értékelik. Azonban a pénzügyi és gazdasági mutatók másról beszélnek. Ahhoz, hogy Amerika ne váljon fizetésképtelenné, meg kellene emelni az államadósság-plafont, ehhez azonban a republikánusok támogatására is szükség van.


Obama ígérete


Kedden Barack Obama a CBS-nek adott interjújában figyelmeztette népét a fenyegető államcsőd miatt. – Nem vagyok benne biztos, hogy tudom garantálni a szociális juttatások, csekkek kifizetését augusztusban – mondta. Havonta körülbelül 70 millió nyugdíjas, hátrányos helyzetű és más rászoruló függ a segélyektől. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint augusztus 2-áig állnak rendelkezésre a kincstárban a megfelelő források a kiadások finanszírozására. Ahhoz, hogy újabb forráshoz jussanak az adósság-plafon megemelésére van szükség.

Obama nehezen tűri a nyomást. Szerdán, a tárgyalások közben egyszer csak felállt, és bejelentette, hogy ami sok az sok, és távozott a megbeszélésről. Félti a pozícióját a közelgő választásokon, ezért az ellenzék által javasolt kiadáscsökkentést, ami elengedhetetlen az ország hosszú távú fenntartásához, elutasítja. A korábban 4 ezer dolláros csökkentés helyett ma már csak 1,4 ezres mérséklést támogat.


A szakértők jóslatai

A hitelminősítő intézetek zöme már erősen fontolgatja az amerikai kötvények leminősítését. A Moody's és a Standard & Poor már fenyegető bejelentéseket tett. A Spiegel szerint a világ legnagyobb befektetője, a Pimco, már elutasított az amerikai államadósságot. Nem fogjuk tovább finanszírozni a felelőtlen hitelezést – mondta Robert Rodriguez, a kaliforniai részleg befektetési igazgatója a Wall Street Journal-nak.

A Spiegel szerdai cikkében több szakértőt is megszólaltatott a helyzet és a lehetséges forgatókönyvek kapcsán. Nouriel Roubini, egyike azon prófétáknak akik megjövendölték a 2008-as pénzügyi válságot, „Kötvénypiaci Polgárháborúról” beszélt, ami már Görögország, Portugália, Spanyolország, Írország, és Izland kapcsán is feltűnt Európában és most jó eséllyel világszintűvé nő, amire lassan az USA-ban is ráébrednek.

Még drámaibb következményeket látnak egyes közgazdászok a nemzetközi hitelképesség megítélése miatt. Maury Harris és Drew Matus, két vezető közgazdász az UBS Investment Bank-nál, elemezték a következményeket a Wall Street Journalban. A következtetés szerint a világ kötvénypiaci hálózata súlyos bajokkal nézhet szemben, ha Amerika likviditási gondokkal küzd.

Többen jelezték, hogy a 2008-as pénzügyi válság csak egyetlen napnak fog tűnni a múltban, Amerika fizetésképtelenné válik. Újabb spirál alakul ki, mindenki menti a befektetését, lemondanak az értéktelen kötvényekről, ami komoly finanszírozási problémákhoz vezet. A gazdaság éltető elemei, a hitel és kölcsönforrások egyik napról a másikra kiapadnak, egy idő után még az ATM-ek is üresek lesznek.

Az amerikai államadósság napról napra nő, körülbelül 4 milliárd dollárral. A jelenlegi államadósság-plafon jelenleg 14,3 ezer milliárd dollár, melynek további emelésére lenne szükség, nem politikai belharcra. Az emelés önmagában nem újdonság. Az adósságplafont 1917-ben vezették be, mint egyfajta hitelkeret, az állam pénzügyeinek könnyebb kezelhetősége érdekében – nem muszáj minden kiadáshoz a kongresszus áldását kérni. Washington adósságkezelése a feje tetejére állította a rendszert. 1978 óta 51 alkalommal növelték a határt. Csak az elmúlt évtizedben, Bush alatt tízszer, 2003 óta az érték gyakorlatilag megduplázódott.

Az amerikai jegybank elnöke „megnyugtatta” a piacokat, hogy az adósságplafon megemelésének hiányában az USA először adósi kötelezettségeit teljesítené. Mindez alátámasztja Obama ígéretét, miszerint kvázi államcsőd esetén a nyugdíjasok, a rokkantak és a más szociális ellátásra jogosultak járandóságát nem fizeti ki az állam.


Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.