Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-24 17:35:00

EU: a tagországok saját érdekeik szerint reagálnak Tunéziára

Párizsnak kínos lett Ben Ali

Noha mostanra az európai országok – legkésőbb Franciaország – egyértelműen kiálltak a tunéziai felkelés mellett, néhány hete ez még egyáltalán nem volt egyértelmű.

Tunéziában másfél hónapja törtek ki zavargások, miután egy 26 éves, munkanélküli fiatalember felgyújtotta magát, hogy ezzel hívja fel a közvélemény figyelmét a gazdasági kilátástalanságra. A magas – a diplomások körében 40 százalékos – munkanélküliség és infláció elleni rendhagyó tiltakozása óriási hullámot indított el. Sikerrel, hiszen a szűnni nem akaró, eddig 50 halálos áldozatot követelő megmozdulás végül arra késztette Ben Ali elnököt, hogy elmeneküljön az országból. Összepakolt tehát másfél tonna aranyat és elfutott egészen Szaúd-Arábiáig.

Eredetileg azonban nem oda tartott, hanem Párizsba. Franciaország ugyanis régi szövetségese a volt tunéziai diktátornak, így a „szabadság, egyenlőség, testvériség” hazája kezdetben nem is csatlakozott a forradalmat üdvözlő európai országok sorához. Ezzel Tunézia volt gyarmatosítója sok kritikát kapott, hiszen Párizs hasonló esetekben – többek között Irán, Burma és Elefántcsontpart esetében – előszeretettel hangoztatja a demokratikus elvek iránti elkötelezettségét.

Most viszont épp ellenkezőleg, hallgatásával és kiváró álláspontra való helyezkedésével mintha közösséget vállalt volna Ben Ali elnyomó rendszerével. Ezt a kettős mércét leginkább az magyarázza, hogy az országban lévő francia gazdasági érdekeltségek – és 22 ezer ott élő állampolgára – miatt Franciaországnak egy stabil és szélsőségektől mentes Tunéziára volt szüksége, ami egy erős vezető nélkül nehezen lett volna elképzelhető.

Ezt a stabilitást a keménykezű Ben Ali garantálta (nem engedett teret például a militáns és nyugatellenes iszlamista szervezeteknek), cserébe Párizs elnézte az elnök rendszerének visszásságait – az ellenzéki politikai erők és a sajtó elnyomását, valamint a hatalmas korrupciót.
De a tunéziai erőszak – és így a nemzetközi nyomás – fokozatos növekedésével nem lehetett ezt a politikát sokáig fenntartani: Nicholas Sarkozy francia elnök végül nem fogadta be a menekülő elnököt, aki így kénytelen volt a szintén elnyomó rendszeréről hírhedt Szaúd-Arábiába repülni.

Franciaországgal ellentétben az Európai Unió többi állama viszonylag korán és egyértelműen kiállt a jázmin-forradalom mellett, több ország pedig konkrét lépéseket is tett a felkelés támogatására. Németország és Svájc például Ben Ali és közvetlen társai európai bankszámláinak befagyasztásáról döntött, emellett az Európai Unió ígéretet tett arra, hogy azonnali segítséget nyújt a szabad és tiszta választások lebonyolításában.

Az Európai Unió afrikai szerepvállalása
Az EU igyekszik széleskörű kapcsolatokat kiépíteni az afrikai államokkal külön-külön és regionális szervezeteiken keresztül is. Az észak-afrikai (arab) területekkel külön keretrendszere is van a kooperációnak, ez a 2008-ban létrehozott, úgynevezett Unió a Mediterráneumért. Ezen keresztül az Európai Unió bizonyos fejlesztési projekteket támogat az érintett országokban, cserébe viszont elvárja az észak-afrikai partnerektől, hogy javítsák az egymás közötti kapcsolatokat, valamint vegyék ki a részüket a kontinensünkre irányuló illegális migráció megállításában, ami Európa egyik legfőbb kihívása.
A Szahara alatti Afrika esetében is főként fejlesztési donorként jelenik meg az Európai Unió, emellett igyekszik politikai közvetítőként is fellépni különböző vitás esetekben. Továbbá fontos missziója az EU-nak a különböző afrikai választásokon való részvétel, képzett választási megfigyelői rendszerint teljesítenek szolgálatot szerte Afrikában.

A tunéziai eseményekre adott európai válasz összességében erőtlennek és megkésettnek hat, ami jól jelzi az EU jogi határait: hiába reprezentálja a lisszaboni szerződés értelmében egyetlen személy (Catherine Ashton bárónő) az európai közös kül- és biztonságpolitikát, a tagállamok eltérő érdekei meggátolják az egységes és hatékony fellépést a különböző kritikus ügyekben.

Moamer Kadhafi líbiai vezető a legjobb példa talán arra, hogy a gazdasági érdekek sokszor felülírják az elveket. A líbiai kőolajhoz való hozzáférés elvesztése olyan erős félelmeket szül az európai vezetőkben, hogy az 1969 óta uralmon lévő Kadhafi lényegében bármit megtehet európai partnereivel szemben. Ezzel természetesen ő tisztában is van, így minden kínálkozó alkalmat megragad, hogy bosszantsa Európát – legutóbb éppen Tunéziával kapcsolatban nyilatkozta, hogy „sajnálja a felkelést”, ugyanis szerinte Ben Ali „tisztességes és munkás” rendszert épített föl, melyet ő „példaértékűnek” tart. Talán ideje lenne, hogy az Európai Unió egységes álláspontot képviseljen minden Ben Ali-hoz hasonló diktátorral szemben.

De mi lesz a tunéziai keresztényekkel?
Hiába állt fel új egységkormány, amiben még egy ellenzéki blogger is szerepet kapott, a miniszterek nagy része még mindig a régi rendszerhez kötődik. Érthetően, hiszen Ben Ali 23 éves rendszere alatt nem igazán tudott kifejlődni egy karizmatikus vezetővel felálló markáns ellenzéki erő. Legfeljebb a betiltott iszlamisták tudnak radikálisan új programot felmutatni, az ő hatalomra jutásuk azonban komoly veszélybe sodorná az ország keresztény kisebbségét.
Tunézia lakosságának 99 százaléka muszlim, mindössze egy 25 ezer fős keresztény közösségről beszélhetünk – nagy részük ráadásul az országba települt külföldi (francia). A helyi katolikus egyház szerepe mégis jelentős: csak Tuniszban 12 templommal, 9 iskolával, több könyvtárral és két kórházzal rendelkezik, vallási tevékenysége mellett pedig kulturális rendezvényekkel és karitatív munkával igyekszik kivenni részét az ország életéből.
A régió komoly keresztény gyökerekre tekinthet vissza, hiszen itt (a mai Algéria északkeleti csücskében, a tunéziai határhoz egészen közel) született Szent Ágoston, ráadásul Karthágó (Tunisz külvárosa) az Egyház korai századaiban a második legfontosabb központ volt Róma után.

–t.m–


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.