Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-27 15:20:00

Az elmúlt ötven év legkegyetlenebb vihara csaphat le a keleti partra

Pánik: milyen pusztítást végezhet Irene New Yorkban?

A New York-iak a világ közepének tartják Manhattant, de tény, hogy a városrész az Atlanti-óceán hurrikán sikátor-részébe esik.

Ahogyan azt a történelem már bebizonyította, a nagyvárosokat sem kímélik a hurrikánok. Egy olyan metropolisznál, mint New York szinte lehetetlen az emberek evakuálása. A Nagy Alma tisztviselői szerint az Irene hurrikán valós veszélyt jelent a városra, így mindenkinek komolyan kell venni a közeledő eseményt. Az előrejelzések szerint vasárnap csap le a vihar a nagyvárosra.


Szemben a természettel

Michael Bloomberg, New York polgármestere komolyan veszi a természet fenyegetését, éppen ezért arra kérte a Nagy Alma lakosait, hogy maradjanak éberek és tartsák be a hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket. Bloomberg pénteken rendelte el a város alacsonyabb területeinek evakuálását, szombat délután ötig 250 ezer embernek kell elhagynia lakhelyét.


Mi lesz veled New York? Fotó innen

Szombat déltől leállt a tömegközlekedés is a nagyvárosban, amely könnyen káoszhoz és pánikhangulathoz is vezethet. A meteorológusok szerint vasárnap, a vihar idején áramkimaradások is lesznek. Emellett persze bőven akadnak katasztrófa-turisták is, akik dacolva a természettel már készülnek a nagy eseményre. Az emberek többsége azonban komolyan veszi a hatóságok tanácsait, és biztonságok menedéket keresnek a vihar idejére.

A NASA műholdjának felvétele szerint Iren így néz ki a világűrből:

Az Amerikai Hurrikán Központ előrejelzései szerint az Irene hurrikán vasárnap este csap le a városra. A legfrissebb becslések szerint a vihar óriási károkat okozhat, szakemberek szerint 65 millió ember élete kerülhet veszélybe, a gazdaság pedig dollármilliós károkat szenvedhet.


Hurrikán történelem

New York nem először kerül a veszélyzóna középpontjába, a legkorábbi feljegyzések az 1700-as évekből származnak. Akkor több tucat hurrikán haladt át New Yorkon, köztük nagy erejű viharok is tomboltak. A következő feljegyzés szerint 1821. szeptember 3-án minden előjel nélkül Manhattanen száguldott keresztül egy nagy erejű hurrikán, a Canal Street-től délre mindent elöntött az árvíz.

Az eddigi legpusztítóbb vihar a Long Island Expressz volt a nagyváros történelmében, amely Afrika partjairól indult és New Jersey partjainál csapott le. A 3-as fokozatú hurrikán legalább 600 halálos áldozatot követelt, és a heves esőzések miatt megáradt New York-i, Massachussets-i és Connecticut-i folyók elárasztották a lakott településeket. A feljegyzések szerint 8000 lakóépület vált a földdel egyenlővé és 6000 hajót tett tönkre a vihar. Ez az ítéletidő megmutatta, hogy milyen veszélyes tud lenni egy hurrikán egy öbölben. Állítólag olyan gyorsan mozgott a vihar, hogy mindenkit meglepett, nem tudtak felkészülni az emberek, így menekülni kezdtek. A pánik miatt 800 ember vesztette életét Észak-Karolinában.

Az 1954-es, Carol névre keresztelt hurrikán szintén hármas erősségű volt és Long Island-et és Connecticut-ot sújtotta. Az 1960-as Donna a New Yorki-i kikötőben okozott óriási károkat, akárcsak az 1985-ös Gloria, amely az óceán parton levő lakóházakat is megrongálta. Nehéz tehát megjósolni, hogy a vasárnap este lecsapni készülő Irene hurrikán milyen pusztítást végez majd a nagyvárosban, szakértők szerint nem kizárt, hogy az egész város súlyos károkat szenvedhet.

Amennyiben Irene nem csap le New York egészére, akkor is áradások és erős szél kísérhetik a hurrikánt pusztító útja során. Egyébként az elmúlt ötven év legkegyetlenebb viharára készülnek az amerikai Katasztrófavédelemnél, és arra intik az embereket, hogy ne vegyék könnyelműen a figyelmeztetéseket.

 

– mi (forrás: CSMonitor)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.