Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-12 17:30:00

Új szeptember 11-i akcióra készült az amerikaiak szerint

Oszama épp Los Angeles lerombolására készült?

Bin Laden Los Angelest akarta célba venni – írja a Washington Post és a Guardian nyomán az Index, annak nyomán pedig mi.

Oszama bin Laden meggyilkolása után az amerikai kommandósok több millió oldal titkos dokumentumot vittek magukkal, köztük bin Laden naplóját is. A CIA előtt hatalmas feladat áll: több mint 100 adathordozó tartalmát kell átvizsgálniuk. Az adatmennyiség a Washington Post szerint több millió nyomtatott oldalnak felel meg, amelyet le kell fordítani arab nyelvről.


A CIA első lépésként keresőszavakkal böngészte át a szöveget,

amelyben elsősorban amerikai városok neveire, mint lehetséges célpontokra, és al-Kaida-vezetők és tagok neveire kerestek rá. Egy titkosszolgálati forrás szerint nem szabad túl nagy várakozásokkal tekinteni a dokumentumokra: "Biztos nem fogunk tudni összeállítani egy excel-táblát nevekkel, konkrét támadásokról szóló utasításokkal". A CIA inkább azt reméli, hogy a dokumentumokból általános képet kap a terrorszervezet működéséről.

Az már az első értékelésnél kiderült, hogy az al-Kaidán belül éles viták folytak arról, milyen célpontokat támadjanak meg. Bin Laden elsősorban az Egyesült Államok és a Nyugat megtámadása mellett volt, más al-Kaida-tagok azonban tartottak az USA kemény reakcióitól, ezért kisebb célpontok mellett érveltek, mondta a Washington Postnak az egyik titkos ügynök, aki részt vett a dokumentumok átvizsgálásában.


Bin Laden egyik elképzelése az volt,

hogy a World Trade Center lerombolásának tízéves évfordulóján hasonlóan nagyszabású akciót hajt végre. Egyik beosztottját utasította is, hogy keressen olyan embereket az Egyesült Államokban, akik "elnyomva érzik magukat", írta a Washington Post. Bin Laden nem elsősorban muszlimokat, hanem afro- és latin-amerikaiakat szeretett volna találni erre a célra.

A Guardian is úgy tudja, hogy bin Laden nagy akciót akart, míg a terrorszervezet más vezetői inkább a "tűszurkálós taktikát", azaz a sok kis merényletet részesítették előnyben. Bin Laden személyes feljegyzései magyarázatot adnak a terrorvezér stratégiájára. Oszama úgy gondolta, hogy csak egy, a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonló vérfürdő válthat ki olyan sokkot, amely miatt az USA kivonja csapatait Irakból és Afganisztánból.

A Guardian szerint bin Laden arra is utasította embereit, hogy ezúttal ne New Yorkban, hanem például Los Angelesben keressenek célpontot. Egy másik forgatókönyv szerint párhuzamosan több kisebb várost akartak megtámadni, és a repülők mellett a személyszállító vonatokat is célba vették volna.

A teljes cikk:

http://index.hu/kulfold/2011/05/12/bin_laden_hatalmas_verfurdot_akart/

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.