Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-11 13:30:00

Vásárlói tiltakozások a zsidó államban

Online forradalom töri le az élelmiszerárakat

Izraelben egy vásárlói bojkottfelhívás két hét alatt több mint harmadával csökkentette le a túró árát.

Az interneten szerveződő csoport vezetői háborút hirdettek a magas élelmiszerárak ellen, amelynek ez a győzelem reményeik szerint csak első sikeres csatája volt. A hét és félmilliós országban már több mint 105 ezren csatlakoztak a túróbojkott oldalához a Facebookon, és hiába lett hirtelen féláron akciós a túró Izraelben, a vevők tömegesen messzire kerülték a hűtőpultokat, ahol glédában álltak a túróval teli dobozok. A tiltakozás nyomán pár nap alatt kiderült, hogy majdnem fele annyiért is elő tudják állítani a mellesleg monopolhelyzetben lévő tejtermékgyártók a dobozos túrót, az eddigi 8 sékel helyett ma már kevesebb mint ötbe kerül ez a termék.

A tiltakozók nem álltak meg, újabb célpont a sajt, s a többi alapvető tejtermék, amely a zsidó államban a fejlett nyugati OECD államok között is különösen drága, csak Japánban és Norvégiában fizettetnek érte többet, miközben a helyi mezőgazdaság híres kiváló teljesítményt nyújtó szarvasmarháiról, egy tehén egy évben az egész világon Izraelben adja a legtöbb és legjobb minőségű tejet, 115 ezer tehén él a 972 szarvasmarhatelepen.

A rendkívül magas árakban fontos a szerepe annak, hogy mindössze három nagy cég osztotta fel a piacot, amelyek egymással megállapodva, valódi verseny nélkül kiváló profitot termelnek a külföldi részvényeseiknek, az izraeli fogyasztók kárára. A legnagyobb tejtermékgyártó cég a Tnuva, amely évi 850 millió liter tejet dolgoz fel, és amelynek imázsát alaposan megtépázta az utóbbi hetek túróforradalma.

Persze nemcsak a tejtermékek árával van baj Izraelben, a statisztikák szerint az utóbbi 5 évben 26 százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek, miközben a reálbérek csak 2.6 százalékkal emelkedtek. Nem csoda hát, hogy a megindultak a vásárlói tiltakozások. Ha nem is olyan ez, mint a kairói Tahrir tér mozgalma Egyiptomban, de tömegek mozdultak meg a civil kurázsi szervezte bojkottban, és néhány nap alatt a közbeszéd legfontosabb tárgya a drágaság, a kisemberek megélhetési nehézsége lett.

 

(Forrás: MR1)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.