Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-12 08:00:00

Fokozódik az aggodalom az államadósság miatt

Olaszországból indul az újabb válsághullám?

Spanyolország, Portugália, Írország és Görögország után Olaszország is belépett az Európai Unió legveszélyeztetettebb gazdaságainak a sorába.

Pénzügyi szakértők már korábban aggódtak az olasz államadósság miatt, ami a GDP körülbelül 120 százalékát teszi ki. Az olasz helyzet kulturális okokból mégsem olyan rossz, mint a többi nemzet esetében, mert a kötvények birtokosai zömmel belföldiek, akik hagyományosan bíznak az állam fizetőképességében. A lejárati idő azonban közeleg, ami komoly gondot jelenthet az újrafinanszírozásban. A GDP az utóbbi években minimális növekedést mutatott, az adósság pedig egyre csak nőtt, most körülbelül 1800 milliárd euró.

A július 11-i, hétkezdő értekezletek egyik fő témája a görög válság mellett az olasz események megtárgyalása volt. Az újrafinanszírozáshoz az olasz kormánynak 120 milliárd eurót kell bevonnia a piacról, ami a jelenlegi körülmények között nem egyszerű feladat, és ha nem sikerül, az európai mentőalap komoly bajba kerülhet. Az Európai Központi Bank már most az alap megnövelését javasolja. A válságkezelő ülés hírére ráadásul tovább romlott a piac, a hétfői kereskedés több mint 3 százalékos eséssel indult. A július 8-i tőzsdei zuhanás megmutatta az európai vezetőknek, hogy a spekulánsok Olaszországban is komoly károkat okozhatnak, ami továbbgyűrűzve bedöntheti az amúgy is törékeny gazdaságot: a legnagyobb veszteseknek, az olasz bankoknak 4-5 százalékos eséssel kellett számolniuk, de az újabb válsághelyzet a többi nyugat-európai bankra is negatív hatással van.

A helyzet közvetlen kiváltó oka az olasz pénzügyminiszter és a miniszterelnök közötti nézeteltérés, mivel Silvio Berlusconi támadja a 40 milliárd eurós − már számos országban bevezetetthez hasonló − megszorító csomagot. Az olasz tőzsdefelügyelet egyelőre szigorúan szabályozta a shortolást, azaz a részvények eséséből profitáló üzletek kötését.

 

Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.