Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-27 17:00:00

Blokkolják a tiltott szavakat tartalmazó sms-eket

Obszcénnak nyilvánították a „Jézus Krisztus” szavakat

A „Jézus Krisztus” szó szöveges üzenetben való küldése tiltott Pakisztánban, hasonlóan a „lábgomba” és a „felfúvódás” szavakhoz.

A pakisztáni keresztény vezetők megtámadták a Pakisztáni Távközlési Hatóság (PTA) intézkedését, amiben utasították a mobiltelefon-társaságokat, hogy blokkolják az obszcén szavakat tartalmazó sms-eket, amelyekhez szerintük a „Jézus Krisztus” szó is tartozik.


Tiltott szavak szótára

A Telenor Pakisztán és az Ufone pakisztáni mobiltelefon-szolgáltatók megerősítették a BBC értesülését, miszerint valóban kaptak egy tiltott szavak és kifejezések „szótárt”. A PTA állítólag elrendelte a szolgáltatóknál, hogy november 21-től ellenőrizzék az üzenetek szövegeit. Az Ufone elmondta, hogy most azon dolgoznak, hogyan tudják blokkolni a sértő szavakat tartalmazó üzeneteket – számolt be a BBC. A november 14-ére datált levél, amit látszólag a PTA hivatalnoka, Muhammad Talib Doger írt, kiszivárgott a pakisztáni médiába. Ez utasítja a mobilszolgáltatókat, hogy hét napon belül kezdjék el szűrni azokat a szavakat, melyek a csatolt listában olvashatók.

A BBC a beszámolóját Anjum Nida Rahman, a Telenor Pakisztán kommunikációs igazgatójának nyilatkozatával folytatta, aki elmondta, hogy magkapták a szótárt és a levelet is, jelenleg pedig a további teendőkről tárgyalnak. Wilson Chowdhry, a Brit-Pakisztáni Keresztény Szövetség (British Pakistani Christian Association) elnöke számolt be arról, hogy a „jogsértő” szavak közé tartozik a „Jézus Krisztus” is. Meglátása szerint ez őrültség és „nonszensz”, és arról az intenzív gyűlöletről árulkodik, ami a keresztényeket övezi Pakisztánban.


Értelmetlen cenzúra

A nyugati demokratikus országokban egy ilyen cenzúra teljesen elfogadhatatlan lenne. Ráadásul az ilyen beavatkozás szemben áll az emberi jogokkal, amelyek mellett hivatalosan a pakisztáni kormány is elkötelezte magát. Szegényes gondolat a „Jézus Krisztus” szóra úgy tekinteni, mint a muszlimok elleni támadásra, ahogyan azt Mohamed próféta a Koránban írta. Mégis úgy tűnik, hogy a pakisztáni muszlim többség keresztények iránt érzett gyűlölete meghaladja a saját prófétájuk iránti szeretetüket.

Más kiválasztott szavak is elgondolkodtatóak. Érthetetlen az olyan kifejezések tiltása, mint például a „lábgomba” vagy a „felfúvódás”, melyek általánosan használt orvosi kifejezések.
A mobiltelefon-használat az elmúlt években megsokszorozódott Pakisztánban, a becslések szerint százmillió a pakisztáni mobiltelefon-használók száma. Egyelőre nem tudni, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki leírja a „Jézus Krisztus” szót.

K. M. (forrás: christiantoday.com)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.