Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-30 18:00:00

Nixon vallomása leránthatja a leplet a Watergate–titokról

Nyilvánosságra kerülhet Amerika egyik legtitokzatosabb irata

Több mint 36 év után nyilvánosságra hozhatják Richard Nixon volt amerikai elnök vallomását a Watergate-üggyel kapcsolatosan.

Emberek millióinak oldalát fúrhatja a kíváncsiság, hogy milyen vallomást tett Richard Nixon volt amerikai elnök a nagyesküdtszék előtt a Watergate–ügyben. Stanley Kutler történész kérésére Royce Lambert kerületi szövetségi bíró ügy döntött, hogy kerüljen nyilvánosságra a volt elnök titkosított vallomása. Az amerikai igazságügyi minisztérium személyiségi okokra hivatkozva, még fellebbezhet a döntés ellen.


Mi történt?

A Watergate botrány 1972 nyarán szökkent szárba amikor kiderült: a washingtoni Watergate-házban feltörték Larry O' Brien demokrata párti elnök irodáját, hogy ott lehallgató-készülékeket helyezzenek el. A hatóságok az ügy felgöngyölítése közben egészen Nixon küszöbéig jutottak, óriási belpolitikai válságot idézve elő ezzel. Nixon egyfajta történelmet írt: 1974. augusztus 9–én az egyre növekedő nyomás hatására lemondott, ezzel ő lett a legelső elnök Amerika történelmében, aki idő előtt távozott posztjáról. Más, Nixon alá tartozó kormánytisztviselők börtönbe kerültek, mert utólag kiderült, hogy az elnök személyesen adta utasításba, hogy kémkedjenek az ellenzék után.

Lamberth szövetségi bíró azzal indokolta a titkosítás feloldását, hogy a Watergate-ügy jelentősége óriási, az amerikai történelemben egyedülálló és bárkinek joga van tudni, hogy mi is történt valójában. Richard Nixon volt amerikai elnök 17 éve hunyt el, így tehát a személyiségi jogokra való hivatkozás az igazságügyi minisztérium részéről indokolatlannak tűnhet. Jelenleg az igazságügyi tárca szakemberei vizsgálják az ítéletet, és az amerikaiak lélegzetvisszafojtva várják a döntést.

 

mi, BBC

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.