Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-04 21:00:00

Az északi államokban lakó amerikaiak mellőzve érezhetik magukat

Nevet váltanak a Déli Baptisták?

Részben marketinges megfontolásokból névváltoztatáson gondolkodik a világ legnagyobb baptista felekezete, az USA legnagyobb protestáns egyháza.

Megunták a Déli Baptista elnevezést a déli baptisták. Legalábbis erre utal, hogy a 166 éve e néven futó felekezet konventjének elnöke, Bryant Wright külön elnöki csapatot hozott létre azért, hogy alaposan megvizsgálják a névváltoztatás lehetőségét. Wright szerint ugyanis bő másfél évszázados elnevezésük azt sugallhatja a laikusoknak, felekezetük csupán a déli államokban élő embereket akarja megszólítani, így az északi államokban lakó amerikaiak mellőzve érezhetik magukat.


Növelni a hatékonyságot


Ilyesféle diszkriminációs panaszokról ugyan eddig kevesen és keveset hallottak, ám Wright szerint egy ötletes névcserével „maximalizálni lehetne Észak-Amerika elérésének hatékonyságát Jézus Krisztus számára a XXI. században”. A marketinges bikkfanyelven megfogalmazott vízióval azonban nem mindenki ért egyet. A déli baptisták vezetőségéből többen is úgy vélik, hagyományos nevük megváltoztatása megoszthatja a nagyjából 16 milliós közösséget. A gordiuszi csomót az elnök úgy oldaná ki, hogy az új egyháznevet két egymást követő éves közgyűlésen kellene jóváhagynia a többségnek. Nem mellesleg már 2004-ben is felmerült a névváltoztatás lehetősége, de akkor gyorsan elvetették az elképzelést – 1965 óta összesen nyolcszor kezdeményezték a déli baptista „márkanév” lecserélését. Mindeddig hiába.

Egyelőre nem tudni, milyen nevek közül válogatnak a baptista „marketingesek”, mindenesetre a protestáns egyház vezetői meg vannak arról győződve, ha kevésbé konkrét lenne az elnevezésük, akkor sokkal inkább vonzóbb lenne felekezetük a New York-i, wyomingi vagy éppenséggel idahói érdeklődők szemében. A 19 fős elnöki névbizottságban helyet kapott az a Jimmy Draper tiszteletes is, aki az 1990-es években a valóban rettenetes nevű Southern Baptist Sunday School Boardot (Déli Baptista Vasárnapi Iskolai Bizottság) átkeresztelte LifeWay Christian Resources-ra (nagyjából: Az Élet Útja Keresztyén Irodalmi Szolgálat).


Érthető kapkodás


Nem mindenki támogatja Wright kezdeményezését. Többen is megpróbálták megakadályozni a névbizottság megalakítását, ám az elnök saját hatáskörben cselekedett. A tamáskodók egyike, egy floridai lelkész, Darell P. Orman például úgy nyilatkozott, tulajdonképpen nem ellenez egy jövőbeli esetleges névváltoztatást, ám azt alulról kellene kezdeményezni, nem pedig felülről, az elnökség nyomására
Bizonyos tekintetben érthető a déli baptisták kapkodása. A felekezet ugyanis tavaly mindössze 332 ezer 321 embert merített be, ami elsőre egyáltalán nem tűnik kevésnek, csakhogy az 1950-es évek óra soha nem volt ilyen alacsony a protestáns egyházhoz csatlakozók száma (a neoprotestáns egyházakban általában felnőttkorban, teljes víz alá merítéssel keresztelik meg az embereket, akik többnyire ezzel az aktussal az adott egyház tagjaivá is válnak). Arról már nem is szólva, hogy negyedik éve folyamatosan csökken a déli baptisták létszáma.


Missziós elkötelezettség?

Jack Graham, egy texasi baptista lelkipásztor támogatja a névváltást. A tiszteletes 2004-ben a konvent elnökeként is kiállt a csere mellett, ám akkor a többség (55,4 százalék) nemet mondott egy ilyen bizottság felállítására. Graham a Twitteren küldött szövegében azt írta, „minden általam hallott vagy olvasott, a névváltoztatás ellen szóló érv a múltra, nem pedig a jövőre irányul”. Mint írta, ezek „hagyományból és érzelemből, nem pedig misszió elkötelezettségből fakadnak”.
Tény, a névváltoztatás jót tenne az egyház pedigréjének. Talán kevesen tudják, de az amerikai polgárháborút megelőző időkben megszületett felekezet arról volt híres (vagy inkább hírhedt), hogy rabszolgatartó keresztyéneket is egyházi hivatalokba, esetleg missziós pozíciókba kívántak ültetni, míg az északi baptisták mereven ellenezték ezt. A kettészakadt baptisták déli gyülekezete azóta természetesen sok mindenben megváltozott, és progresszív tagjai ma már a nevükben is szeretnének megújulni. Példaként a mintegy 200 ezer tagot számláló baptista felekezetet, a The Baptist General Conference-t említik. A protestáns egyház 2008 óta a Converge Worldwide (nagyjából: Nemzetközi Konvergencia) néven is ismert, miközben régi nevét is megőrizte. E felekezet alelnöke, Doug Fagerstrom szerint azért is minősítik sikeresnek a névváltoztatást, mivel így nem kell az egyes körökben barátságtalannak számító „baptista” címkét, már-már stigmát viselniük. 

Megtértek a rasszizmusból

A felekezetet 1845-ben alapították a georgia-i Augustában, miután a rabszolgaság kérdése miatt különváltak az északi államok baptistáitól. A polgárháborút követően további szakadás történt: a legtöbb afro-amerikai baptista kivált a Déli Baptista felekezetből, és külön gyülekezeteket hoztak létre. Az 1940-es évek óta már nem csupán az USA déli államaiban találni déli baptistákat: ma már 41 államban működnek ilyen közösségek. A déli baptisták fontosnak tartják az egyéni megtérést, a bemerítkezést (elutasítják a gyermekkeresztséget), és általánosságban a keresztyénség evangéliumi irányzatához tartoznak. 1995 júniusában, a Déli Baptista Konvent születésének 150. évfordulóján az egyház olyan határozatot fogadott el, amely hivatalosan is elutasította a rasszizmust, valamint bűnbánatot tanúsított korábbi rasszista vétkeiért. A felekezet ezen túlmenően bocsánatot kért az afro-amerikaiaktól, amiért „eltűrtük és/vagy fenntartottuk az egyéni és a rendszerszerű rasszizmust”.

Sz.B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.