Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-09 19:30:00

Felháborodott tiltakozók Nagy-Britanniában

Nem szerepelhet a „Krisztus után” kifejezés közszolgálati adón?

Sok ezer keresztény küldött tiltakozó emaileket a brit közszolgálati adóknak, miután felbukkant a hír: megváltoztatja időszámítási jelölését a BBC.

Mostantól fogva nem lehet a B.C. (Kr. e.) és A.D. (Kr. u.) rövidítéseket használni a BBC programjaiban, járta be a hír a világsajtót. Helyettük a brit állami csatornákon kötelező lesz a B.C.E. (Before Common Era, kb. időszámításunk előtt) és a C.E. (Common Era, kb. időszámításunk után) rövidítések használata. A sajtóban még azt a belső BBC-s indoklást is megszellőztették, mely szerint „a BBC elkötelezetten kerüli a részrehajlást, ezért helyénvaló, hogy olyan kifejezéseket használjunk, amelyek nem sértik meg vagy idegenítik el a nem-keresztényeket”.


A hír hallatán nézők és hallgatók tömegei kezdték

felháborodottan bombázni a BBC telefonos és internetes vonalait, még anglikán püspökök is siettek kijelenteni, hogy szükségtelenek a változtatások, elvégre a viszonyítási dátum ugyanúgy Krisztus születésének vélt időpontja marad. Befolyásos bloggerek pedig képmutatással vádolták a BBC-t, amiért a politikai korrektség jegyében nem a kisebbségek valós jogai érdekében lépnek fel, hanem baltával vágják szét a többségi kultúrát. Egy magát zsidónak valló hozzászóló kikérte magának, hogy sokan álságosan támadják a keresztény kultúrát, és arra a közelmúltbeli esetre emlékeztetett, amikor a politikai korrektség apostolai rózsaszínre akarták változtatni a gyerekkönyvekben szereplő boszorkányok ruháját, azzal az indoklással, hogy a fekete színű köpenyek a rasszizmus magvait hintik el az ártatlan gyermeki lelkekben.

A legfontosabb kérdésről azonban kevesen beszélnek, nevezetesen arról, valóban tiltja-e a BBC a hagyományos időmegjelöléseket. Szeptember 28-án a BBC szóvivője azt nyilatkozta, hogy a közszolgálati csatornák továbbra is a B.C. és A.D. jelöléseket fogják használni, ám nem tiltják majd, hogy egyes megszólalók másként tegyenek, és a történelmi kutatásokban megszokott módon utaljanak időszámításunk kezdetére. Ráadásul a BBC többször is vehemensen tagadta az először a Mail on Sunday bulvárlap által felkapott „vádakat”. A bulvársajtó annak ellenére rágta az istentelen BBC gumicsontját, hogy a tévé- és rádióprogramokban azóta is következetesen használják a szokott megjelöléseket, mi több, számos csatornán rendszeresen közvetítenek istentiszteleteket.

 

Sz. B.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.