Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-09 16:17:00

Isztambuli Program a legkevésbé fejlett országoknak

Negyvennyolcan a világ szegényei

Fokozottabb nemzetközi segélyezést szorgalmazott hétfőn a török államfő a világ legszegényebb országairól Isztambulban rendezett ENSZ-konferenciát megnyitó beszédében.

Abdullah Gül rámutatott: a legszegényebb 48 országban élő mintegy 900 millió embernek biztató perspektívára van szüksége, ellenkező esetben lehetetlen tartós békét és biztonságot teremteni az érintett országokban.

1971-ben még csak 25 állam tartozott a legelmaradottabbak csoportjába, negyven év alatt ez a szám csaknem megkétszereződött - hangsúlyozta a török elnök. "A legszegényebbek csoportja és a többi ország közötti távolság egyre növekszik. Ezt nem hagyhatjuk annyiban" - tette hozzá. Mióta az ENSZ bevezette a "legkevésbé fejlett országok" fogalmát, csak Botswanának, a Zöldfoki Köztársaságnak és a Maldív-szigeteknek sikerült kitörnie ebből a kategóriából.
Gül szerint fokozott erőfeszítésekre van szükség a mezőgazdaság fejlesztése, a beruházások feltételeinek létrehozása és az oktatási rendszer kiépítése érdekében. A fejlődés kulcselemének nevezte a nők jogainak erősítését.

A török elnök utáni felszólalók arra hívták fel a figyelmet, hogy a növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak, valamint az éghajlatváltozás okozta katasztrófák hatalmas fenyegetést jelentenek a leginkább rászorulók számára, illetve a fejlődő országokban rejlő befektetési lehetőségek kihasználásra szólítottak fel.


Ígéret szépszó

"A legkevésbé fejlett országokban befektetni nem jótékonyság, hanem mindenki számára lehetőség" - mondta Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára. "A befektetések a legszegényebb országokban biztosíthatják azt az ösztönző erőt, amely az egész globális gazdaság felépülését előrelendítheti és fenntarthatja" - hangsúlyozta a világszervezet főtitkára.

A konferencia szervezői szerint a világ 48 legkevésbé fejlett országában él a Föld népességének 13 százaléka, azonban ezek az államok csak a világkereskedelem 1 százalékából részesülnek. A szervezők ugyanakkor azt is hozzátették, hogy néhány szegény ország az utóbbi években jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül. A legkevésbé fejlett országok közül 33 Afrikában, 14 Ázsiában, egy pedig - Haiti - az amerikai kontinensen található.

Legutóbb 2001-ben, Brüsszelben rendezett konferenciát a legszegényebb országokról az ENSZ. Mint Ban Ki Mun elmondta, akkor rengeteg nagylelkű felajánlás érkezett a fejlett és feltörekvő országoktól a szegényebb államok megsegítésére, ám ezek nagy része csupán ígéret maradt. Ezért a főtitkár hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos a felajánlások elszámoltathatósága.

Az ENSZ égisze alatt rendezett értekezlet résztvevői dokumentumot akarnak megfogalmazni, amely - Isztambuli Program néven - arra lenne hivatott, hogy rögzítse a következő években követendő fejlesztési politika útjait és céljait.
A péntekig tartó tanácskozáson mintegy 50 államfő és több mint száz kormánytag vesz részt részben olyan államok képviseletében, amelyek nem tartoznak a Föld legszegényebbjei közé. Tizenegy elmaradott országból érkező delegáció utazási költségeit Törökország fizette. A konferencia megnyitóján jelen volt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is.


(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.