Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-20 12:30:00

A németek a bocsánatkérés ellenére is csalódottak

Náci himnuszt játszottak a szegedi világbajnokságon

Ahelyett, hogy a német himnusz harmadik versszakát játszották volna le a szegedi kajak-kenu világbajnokságon, a náci Németország strófáit hallhatta a győztes páros. A német lapokban óriási botrányt emlegetnek.

A német lapok szerint óriási bakot lőttek a szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezői: a Welt Online felháborodással számolt be a történtekről. „Amúgy is csalódottak vagyunk, hogy csak egyetlen aranyat szereztünk és így még annak sem örülhettünk igazán a himnusz eltévesztése miatt” – írja a lap. Ironikus módon még az egyetlen arany megszerzése is siralmasra sikeredett. Az érmek átadásakor nem a harmadik versszakát hallhattuk a himnusznak. Az „Egységet, jogot és szabadságot” helyett azt hallottuk, hogy „Németország, Németország, mindenek felett”. Ez a szervezők szégyenletes tévedése volt – Reiner Kießer vezető edző.


Aki tanult történelmet, tudja

– A tévedés azért váltott ki ekkora felháborodást, mert az első strófát a nemzetiszocializmus időszaka óta nem használják. A tévedés a sportolókat is megviselte, így kevésbé örülhettek az érem és a csokrok átadásakor. Nem akartam, hogy elrontsa a kedvem ez a baki, mert ennek ellenére is nagy eredmény, amit elértünk – nyilatkozta Niche.

A magyar szervezők a Magyar Távirati Irodán keresztül kértek bocsánatot a versenyzőktől és a csalódott németektől. A német csapat képviselője az esemény előtt meghallgatta a felvételt és nem kifogásolta azt. Ezzel szemben Kießler arról számolt be, hogy kétszer is meg akarta hallgatni a himnuszt, de a szervezők lejátszója nem működött – állítja a német lap.


A bocsánatot sem fogadták szívesen

A németek összességében csalódottak, a várt sikereik elmaradtak és az elért eredményt is beárnyékolja a szervezők óriási tévedése. A bocsánatkérést sem fogadták túl jó szívvel, nem értik, hogyan történhetett mindez és az edző szava is szemben áll a szervezők által elmondottakkal.

 

 K.M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.