Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-02 08:30:00

Ezret egyért – ez a Hamász ajánlata

Muszlim vezetők lobbiznak az izraeli katona életéért

Az USA kongresszusának két muszlim tagja számos más, prominens iszlám hitű közéleti személlyel közösen sürgeti a Hamászt, hogy bocsássák szabadon az öt évvel ezelőtt, Gázában elfogott izraeli katonát: Gilad Shalit.

Úgy tűnik, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalások egyik komoly gátja, hogy börtönben tartanak egy, öt esztendővel ezelőtt a gázai határon, gyors akció keretében elfogott izraeli katonát: Gilad Shalitot – adta tudtul a Religion News Service. A kényes diplomáciai helyzet pikantériája, hogy az Egyesült Államok több, muszlim közéleti személyisége, köztük két kongresszusi képviselő is kéri a Hamászt, hogy bocsássák szabadon a férfit. Az amerikai muszlimok reménye szerint ezzel a gesztussal a palesztinok jóakaratukról tennének tanúságot, aminek hatása lehetne a béketárgyalások menetére is.

Akbar Ahmed, Pakisztán Egyesült Királyságba delegált, korábbi nagykövete szerint a tizenegy muszlim vezető által aláírt kérvény a jelenlegi helyzetben akár számottevő hatást is eredményezhet.

A kérvényezők társasága egyébként megegyezik azzal a csoporttal, akik a közelmúltban kezdeményezték egy muszlim közösségi centrum kialakítását – a Ground Zero közelében. Az aláírók nem véletlenül időzítették akciójukat a ramadán utolsó napjaira, hiszen a szent hónapban Mohamed követői számára a könyörületesség vallási előírás. A szervezők egyetértenek abban, hogy az izraeli katonának durva bánásmódban van része a Hamász börtönében, a katonai szervezet például azt sem engedélyezi, hogy a fogvatartottat családja, vagy akár csak a Vörös Kereszt képviselői is meglátogassák.

A szabadon bocsátást kérelmező levél elismeri a Hamász Izrael politikájával kapcsolatos problémás felvetéseit, ám egyben emlékeztetik a fogva tartókat prófétájuk irgalmas jócselekedetekkel kapcsolatos tanítására. A felhívásra reagált a szervezet, akik át is adtak egy ezer főt tartalmazó listát, akiknek a szabadon bocsátását kérik – cserében az elfogott katonáért. Izraeli illetékesek ezt elutasították azzal, hogy számos, a listán megjelölt személyt veszélyesnek tartanak.

 

Religion News Service/ -mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.