Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-14 18:02:00

Mindenkinek a maga papja

Melyik politikai erőt támogatják a püspökök?

A lengyel katolikus egyház püspökei és papjai politikai szimpátiáikat tekintve megosztottak: egy részük a kormányzó „Polgári Platformot”, mások a „Jog és Igazságosságot” támogatja.

A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel lap szerint egyes püspökök és papok igyekeznek jó kapcsolatokat ápolni a fennálló hatalommal, hiszen nehéz lenne például az egyházi épületek fenntartása állami segítség nélkül.


A kereszt körüli botrány is megosztó volt

Az utóbbi időben több püspök és ismert pap nyíltan kifejezést adott a kormányzó párt iránti rokonszenvének. Bírálatok érik egyházon belül is Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érseket, a néhai II. János Pál pápa volt magántitkárát a PO-val fenntartott túlságosan szoros kapcsolatai miatt. Az érsek egyik rokona, Barbara Dziwisz egyenesen a kormánypárt képviselőjelöltje. A kritikusok szerint a hölgynek - akinek csak a vezetékneve cseng ismerősen - az a feladata, hogy szavazatokat szerezzen a PO számára a hagyományosan vallásos tátraaljai régióban, amelynek lakosai rendszerint a jobboldalra szavaznak.

A PiS egyik politikusa szerint egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogy kik támogatják a vezető ellenzéki pártot a püspökök közül. Csak oda kell figyelni, hogy ki jár közülük gyakran Torunban, a Radio Maryja katolikus rádió székhelyén vagy a rádió rendezvényein. A Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes által irányított katolikus médiabirodalom Jaroslaw Kaczynski pártjának támogatója.

A PiS-nek a püspöki karon belül mindig több híve volt, mint a PO-nak. Ez a túlsúly azonban csökkenni kezdett a PiS vereségét hozó 2007-es választások és később a 2010-es szmolenszki katasztrófa után. A püspökök egy része úgy vélte, hogy a PiS "elszállt", különösen a varsói elnöki palota előtt felállított kereszt ügyében. A kereszt körüli botrány nyomán Kazimierz Nycz varsói bíboros érsek inkább a PO pártjára állt.


A baloldalnak is megvan a maga püspöke


Varsóban sajátos helyzet alakult ki: a Visztula balpartján a PO-párti Nycz irányít, míg a prágai oldalon Henryk Hoser püspök, aki bírálta a méhen kívüli (in vitro) megtermékenyítést lehetővé tevő, a PO által támogatott törvényjavaslatot. Az utóbbi időben viszont Kaczynski pártjának hívei ellentámadásba lendültek a lengyel katolikus hierarchián belül. Ennek a csoportnak a két vezető személyisége, Slawoj Leszek Glódz és Andrzej Dziega érsekek kiváló szervező tehetségek. Dziega azonfelül a Lublini Katolikus Egyetem professzora volt, sok olyan pap került ki a keze közül, akiknek most esélyük van előrébb lépni az egyházi ranglétrán. A PiS püspöki karon belüli térnyerésének másik oka a Donald Tusk miniszterelnök és a kormánypárt más vezető személyiségei részéről elhangzott, az egyházat bíráló kijelentések, illetve a PO balra fordulása, amellyel a Baloldali Demokratikus Szövetség szavazótáborának egy részét reméli megnyerni magának.

A PO-PiS-megoszlás természetesen leegyszerűsítés - idézte a Rzeczpospolita az egyik ismert pap véleményét. Az átlagos katolikus pap nem a párt cégérét nézi, hanem azt, hogy az általa ismert politikus a keresztény értékekkel összhangban szavaz-e a parlamentben - teszi hozzá.
Vannak a püspökök között olyanok is, akik egyik táborba se sorolhatók. Józef Michalik érsek, a püspöki konferencia elnöke például Marek Jurek, a szejm volt elnöke iránt táplálja a legnagyobb rokonszenvet.

Jurek pártja, a Lengyel Köztársaság Jobboldala azonban nem indul az idei választásokon, mert nem sikerült összegyűjtenie az ehhez szükséges számú aláírást. Vannak püspökök, akik a Lengyel Parasztpárthoz (PSL) állnak közel, lévén maguk is paraszti származásúak, és arra való tekintettel, hogy a PSL mindig a konzervatív értékek mentén szavaz.
Végül a baloldalnak is megvan a maga „püspöke". Wieslaw Mering nézetei ugyan közel állnak a Radio Maryjához, de politikai és baráti kapcsolatok fűzik az SLD-hez. Hiszen ő a „vörös Wloclawek" püspöke - mondta a lapnak egy ottani politikus.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.