Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-04 19:03:00

Lecsengőben van a riadalmat okozó hasmenésjárvány

Megszelídült az E.coli baktérium?

Európai egészségügyi tisztviselők szerint stabilizálódni látszik az E.coli baktérium által okozott hasmenésjárvány.

Az egészségügyi szakemberek közlése szerint közel 200 új esetet regisztráltak az elmúlt három napban Németországban (a járvány innen indult), de ezzel egy időben megfigyelhető, hogy a fertőzések aránya csökken. Egy orvos azonban arra figyelmeztetett: lehet, hogy kevesebb a betegek száma, de még nincs vége.

Ezidáig legalább 18 ember halt meg és 1836-an fertőződtek meg a járvány május 1-i kitörése óta. A legtöbb érintett Németországban van. Német klinikák véradásra buzdítják az embereket, ugyanis a fertőzések miatt sok esetben kellett a vérkészlethez nyúlni. A tudósok mindeközben bejelentették, hogy az új baktérium az E.coli törzs hibrid formájú változata, amely mérgező az emberre nézve.

A németeknek továbbra is azt tanácsolják, hogy ne egyenek nyers zöldségeket, bár egy európai laboratórium szerint nincs bizonyíték arra nézve, hogy szennyezett zöldségből indult a fertőzés.
 

Többé már nem mumus?

Csökkenő tendencia

A németországi járványvédelmi központ, a Robert Koch Intézet (RKI) pénteken közölte, hogy előtte két nappal 199 új esetet regisztráltak, ezzel pedig 1733-ra emelkedett a fertőzések száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte: 12 másik országban 103 megbetegedést jelentettek. Egy ember kivételével mindegyikük kapcsolatban állt valamilyen formában Németország északi részével. Az Egyesült Államok közben jelentette, hogy az ott szolgáló két katonájuk is megfertőződött.

Reinhard Brunkhorst a német Nephrológiai Társaság elnöke riportereknek elmondta: egyértelmű jelei vannak, hogy lassult a járvány terjedése. Hozzátette: az észak-németországi kórházakban (ez egyébként a fertőzés epicentruma) kevesebb új fertőzést jelentenek naponta. - Nincs ok a pánikra, mert nem terjed a baktérium, inkább csökkenő tendenciát mutat- mondta Brunkhorst.

Az RKI továbbra is arra figyelmezteti a németeket, hogy ne egyenek uborkát, paradicsomot és salátát. Egy római EU Referencia Laboratórium viszont azt mondja, hogy ezek a figyelmeztetések nem indokoltak, mivel a tudományos vizsgálatok nem támasztják alá azt a hipotézist, miszerint szennyezett zöldség okozza a fertőzést.
 

„Drámai helyzet”

Oroszország, aki az EU legnagyobb zöldségexportőrének számít elutasította a brüsszeli rendelkezést, miszerint tilos a friss zöldség- és gyümölcs behozatala az unióba. Szerintük minden jogalapot nélkülöz a tiltás. Az Egyesült Királyságban viták folynak arról, hogy minden Németországból érkező terméket ki kell tiltani, az Egyesült Államokban pedig tüzetesen átvizsgálnak minden német és sapnyol szállítmányt.

Egy uborkatermesztéssel foglalkozó Alsó-szászországi gazda elmondta: mintegy kétmillió uborkája és paradicsoma pusztult el a karantén miatt. Karl Voges a BBC-nek elpanaszolta, hogy a bevételkiesés mellett a hulladéktárolási és megsemmisítési költség is őket terheli. - Nem tudom megmondani, hogy mennyi időbe fog ez telni. A helyzet kezd lassan drámaivá válni számunkra- tett hozzá keserűen.

Bár azóta bocsánatot kért, Németország azt állította, hogy a fertőzés forrása Spanyolországból ered. Ez óriási gazdasági veszteséget jelentett a déli országnak. Azóta a két ország megállapodott Madridban, miszerint az EU segítséget nyújt a bajba jutott gazdáknak.
 

A gyilkos

Az E. coli baktérium a szarvasmarha és a juh beleiben él, többnyire ártalmatlan. Egyes törzsek, mint például a bélgyulladást okozó E.coli (EHEC) a hasmenés mellett súlyos hasi görcsöket és lázat okozhat. Mindazonáltal néhány betegnél a többnyire halálos végkimenetelű hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is megállapították, amely megtámadja a vesét és az idegrendszert.

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken közölte, hogy 1213 EHEC- és 520 HUS esetekről tudnak Németországban. Hozzátették, hogy a világszerte 553 HUS és 1283 EHEC fertőzésre derült fény.

Nagy-Britanniában az egészségügyi tisztviselők bejelentették, hogy további négy EHEC eset jelentkezett, így a teljes szám 11 lett. Valamennyi beteg a közelmúltban Németországba utazott.

Amerikai egészségügyi szakemberek azt mondják, hogy a két katona mellett négy másik fertőzöttet regisztráltak az USA-ban, akik ugyancsak nemrég utaztak Észak- Németországba, a baktérium fészkébe.

 

(mi, BBC)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.