Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-18 19:30:00

Egy hónapja ejtették foglyul a politikus kislányát

Megmenekült az emberrablók karmaiból a 10 éves kislány

Egy hónappal ezelőtt egész Kolumbiát sokkolta annak a 10 éves kislánynak az esete, akit fényes nappal az édesanyja mellől raboltak el.

A gyermekrablás óriási nemzetközi visszhangot váltott ki, még XVI. Benedek pápa is kérte az emberrablókat, hogy engedjék szabadon Nohora Munozt. Bogotában, az ország fővárosában tízezrek vonultak utcára, követelve a kislány szabadságát. Kolumbiában gyakoriak az emberrablások, a statisztikák szerint naponta két gyermeket hurcolnak el erőszakkal. Nohorának szerencséje volt, mert szabadon engedték. A jó hírt maga a kolumbiai elnök közölte kedden.


Fényes nappal

Nohora Munoz esete azért is kaphatott ekkora publicitást, mert édesapja annak a városnak a polgármestere, ahol a gyermekrablás történt. Mint kiderült, a kislányt szeptember 29-én, fényes nappal az édesanyja mellől rabolta el egy fegyvert és maszkot viselő férfi. A Kolumbia és Venezuela határán fekvő Fortul városát két szélsőbaloldali csoport uralja; az első perctől kezdve őket gyanúsították Nohora elrablásával. A gyermekrablás után a rendőrség mellett a hadsereg emberei is keresték a 10 éves kislányt, több száz önkéntes is csatlakozott a nagyszabású akcióhoz.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is az ügy mellé állt, folyamatosan együttérzéséről biztosította a családot. Az elnök ma a Twitteren jelentette be, hogy Nohorát szabadon engedték elrablói, köszönhetően a Nemzetközi Vöröskereszt túsztárgyalásainak. Az azonban nem derült ki, hogy melyik csoport vitte magával a kislányt, és azt sem hozták nyilvánosságra, hogy milyen feltételekkel engedték szabadon Nohorát.


Jó üzlet az emberrablás

Fortul város Kolumbia Arauca régiójában van, és a térséget a szélsőbalodali ELN és Farc csoportok uralják. Mindkét szervezet tagadta, hogy ők vitték volna el a kislányt. A baloldali csoportok mellett szélsőjobboldali szervezetek, kábítószer-kereskedők és gerillaharcosok is vannak a térségben.


A Farc csoport „katonái”. Fotó innen

A gerillacsapatok előszeretettel rabolnak el gyermekeket, mert a kiskorúakat lelki- és fizikai terrorral sakkban tartva „házi rabszolgájukká” képezhetik ki. A gyakran 10 év alatti fiúknak-lányoknak fegyvert adnak a kezükbe, és különböző bűncselekmények elkövetésére kényszerítik őket. Az emberrablók nem egy esetben ígérik meg nekik, hogy családjuk jövőjét biztosíthatják, ha engedelmeskednek a parancsoknak. Így képeznek ki sok esetben fegyveres rablókat, drogfutárokat és ami a legborzasztóbb: a kislányokat prostitúcióra kényszerítik. Persze a tehetősebb családoktól váltságdíjat követelnek, de nem egy esetben végződött tragédiával a „csere”.

Kolumbiát nem is olyan régen még a világ gyermekrablásainak központjaként tartották számon. Az elmúlt évtizedben visszaszorultak az emberrablások, de még így is sok gyermeket visznek el ismeretlenek. Az elmúlt három évben több mint 160 gyermeket regisztráltak eltűntként a kolumbiai hatóságok. Az esetek többségében soha nem derül ki, hogy kik a felelősek egy-egy eltűnésért.

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.