Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-12-13 17:43:00

Keresztényüldözés Észak-Koreában

Megkérdezték a halálraítélteket: szeretik-e még Jézust

A kommunista Észak-Koreában több mint ötvenezer keresztényt tartanak koncentrációs táborokban. Idén huszonnégy hívőt tartóztattak le.

A holland Open Doors alapítvány tanulmánya ötven országot rangsorol a keresztényüldözés mértéke szerint. A listát a kommunista Észak-Korea vezeti, ahol jelenleg is több, mint ötvenezer keresztényt tartanak táborokban vallásuk miatt. Az Open Doors-éhoz hasonló következtetésre jutott a kanadai The Voice of the Martyrs (VOM) szervezet is.

Ki a te kedves vezetőd?

2000-ben 400 keresztényt végeztek ki pusztán azért, mert Bibliát találtak náluk. A kivégzésre kivezényelték a pártelitet és a halálra ítéltektől egyenként kérdezték meg, kit tartanak legfőbb vezetőjüknek, a „kedves vezetőt”, vagy Jézust. Egyikük sem tagadta meg hitét. 2009-ben halálra ítéltek egy nőt, amiért Bibliát osztogatott, férjét és három gyermekét koncentrációs táborban tartják fogva.

Az elszigeteltség miatt a koreai keresztények nehezen jutnak hozzá keresztény kiadványokhoz. A Szentírást és más vallásos szövegeket hártyavékony papírlapokra másolják és úgy adogatják egymásnak. 2010 májusában 23 keresztényt fogtak el egy föld alatti gyülekezetből, hosszú kihallgatások után hármójukat – akikről úgy vélték a közösség vezetői – kivégezték, a többieket jelenleg is táborban tartják fogva. Csak nemrég vált ismertté, hogy Szon Dzsong Nam észak-koreai tisztviselő, akit megtérése miatt 2007-ben halálra ítéltek hosszú kínzás után meghalt a börtönben.

Elfogott észak-koreai keresztények

 

Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője – a mellé kirendelt hivatalos kísérővel – járt a phenjani keresztény közösségekben. Elmondása szerint érezhető az észak-koreai keresztények elszigeteltsége a világ keresztényeitől, amit csak kevéssé orvosolnak a délről sugárzott keresztény rádióadások.

 Annak ellenére, hogy Dél-Koreában él a kelet-ázsiai országok közül a legtöbb keresztény, a népesség csaknem fele, (49 százaléka) a fegyverszüneti vonaltól északra mindössze három százaléknyian vallják magukat Krisztus követőinek. A becslések szerint a valaha 300 ezres észak-koreai keresztény közösség mára pár ezer fősre zsugorodott.

 

Egyébként azért vallásszabadság van

Az érvényben levő alkotmány szerint Észak-Koreában vallásszabadság van. A diktatúra hozzáállása a keresztény csoportokhoz ahhoz hasonlítható, ahogy a szovjet rendszer viszonyult a pünkösdista közösségekhez. Az üldözés kiváltó oka nem a vallásos meggyőződés, hanem a kereszténység közösségszervező ereje. A diktatúra nem tűri az összejöveteleket és a kapcsolattartást, márpedig ezek nélkül a hitélet aligha képzelhető el. A keresztény közösségek tagjait gyakran vádolják hazaárulással, politikai szervezkedéssel. A hadseregben a kereszténység veszélyességét taglaló brossúrákat osztogatnak. Kim Ir Szent, a „nagy vezetőt” és fiát, Kim Dzsong Ilt, a „kedves vezetőt” Istennek kijáró tisztelet illeti a diktatúra hivatalos – sajátos kommunizmus felfogásra épülő – ideológiájában, az úgy nevezett dzsucséban.

A VOM idén is gyűjtést szervez (http://vomcblog.blogspot.com/2010/11/reach-out-to-north-korean-believers.html) az észak-koreai keresztények javára és arra kéri a világ keresztényeit, hogy imádkozzanak a fogvatartott észak-koreai keresztényekért, erőért és bátorságért.

Billy Graham 1992-ben volt Észak-Koreában, fia Franklin azóta is járt a kommunista országban, Kim Ir Szennek és fiának Kim Dzsong Il-nek adott ajándékaik megtekinthetők a „Barátság Múzeumában”. Talán meglepő, de az észak-koreai kommunista diktatúrát kiépítő Kim Ir Szen is protestáns családban nevelkedett, anyai nagyapja lelkész volt. Igaz, egyes történészek szerint a császárkultuszt felélesztő és az utolsó ókori keresztényüldözést elrendelő római császár, Diocletianus felesége is keresztény volt.

 

tl

 


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.