Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-10 18:38:00

Több, mint háromezren betegedtek meg a mutáns E.coli miatt

Mégis a babcsíra okozza a hasmenésjárványt

A legújabb német hatósági közlemény szerint a szakemberek mégis arra gyanakodnak, hogy az Észak- Németországban termelt babcsíra okozza a súlyos hasmenésjárványt.

A legfrissebb adatok szerint a hasmenyésjárvány következtében elhunyt emberek száma megközelíti a harmincat - írja a BBC. A járvány kezdetén a szakemberek a Spanyolországból importált uborkát tették felelőssé, de azóta bebizonyosodott, hogy rossz nyomon járnak. A meggondolatlan kijelentés óriási gazdasági veszteséget okozott Európa-szerte.
 

Még több megbetegedésre számítanak

Az Észak-Németországban termelt babcsíra akkor került képbe, amikor egy járványból kigyógyult fogyasztó laboratóriumi vizsgálatra vitte az előzően fogyasztott csírákat. Az akkori vizsgálatok szerint nem volt fertőzött a termék, de a zöldség feldolgozását végző üzemet átvizsgálták és mindent fertőtlenítettek, bevizsgáltak.

A legfrissebb felmérések szerint egyre több azoknak a száma, akik valamilyen csírafélét fogyasztottak, és amely nem mellesleg Németország északi részéről származik. Ezeknél az embereknél nagy számban alakult ki véres hasmenés. A korábban negatívra értékelt eredményeket a szakemberek azzal magyarázták, hogy a fertőzött termékeket már értékesítették, ezért nem találtak gyanús zöldséget a gazdaságban.

Az orvosok nem optimisták a jövőt illetően, további megbetegedésekre számítanak. Tény, hogy a halálos áldozatok száma már 3000 fő felett jár  –  írja a BBC.

 

Kozma Zsuzsanna, BBC

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.