Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-16 22:00:00

Antiteistaként aposztrofálta magát Hitchens

Meghalt a világ ötödik legbefolyásosabb gondolkodója

Hatvankét éves korában meghalt a világ egyik legismertebb ateista gondolkodója, Christopher Hitchens.

A halál csütörtökön érte egy houstoni kórházban. Hitchens újságíróként, íróként, publicistaként vált ismertté a világ előtt. Politikai és vallási témákban egyaránt megszólalt. A Prospect/Foreign Policy 2005-ös felmérése alapján a világ ötödik legbefolyásosabb gondolkodója. Neve – Richard Dawkins nevével együtt – összefonódott az „Új Ateizmus”-ként emlegetett mozgalommal, bár Hitchens az istenhittel való szembenállása miatt önmagát inkább antiteistaként jellemezte.


Teréz anya mint fundamentalista csaló?

Az eredetileg brit, de 2007-ben az amerikai állampolgárságot is megszerző Hitchens kultúrpolitikai kérdésekben inkább baloldalinak számított, nemzetközi politikai kérdésekben azonban – Salman Rushdie brit író kálváriája kapcsán – eltávolodott a politikai baloldaltól. Számos publicisztikában támadta Bill és Hilary Clintont, valamint Henry Kissingert, támogatta viszont George W. Bush intervenciós politikáját és a radikális iszlám elleni hatékony fellépést.

Hitchens állásfoglalásai sok vitát kavartak. Metsző kritikával illette az általános tiszteletnek örvendő Calcuttai Teréz anyát is, fundamentalista csalónak titulálva őt. Hitchens az istenhitet az emberi szabadságra leselkedő legnagyobb veszélynek nevezte, és a vallást tette felelőssé a világban zajló konfliktusokért és háborúkért.

God Is Not Great (New York, Twelve Books, 2007) c. könyve, melyben a vallással kapcsolatos radikális nézeteit fejti ki, már az első héten bestseller lett (csak a Harry Potter és a Halál ereklyéi előzte meg), a New York Times toplistáján pedig már a harmadik héten az első helyre került. 2010-es könyvbemutató körútját meg kellett szakítania, mert rosszindulatú daganotot diagnosztizáltak a szervezetében. A betegséggel vívott másfél éves küzdelem után – a kezelés következtében fellépő tüdőgyulladás miatt – csütörtökön érte a halál.

 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.