Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-19 17:17:00

Angela Merkel az orosz emberi jogokat és sajtószabadságot hangoztatta

Medvegyev: arcátlanság volt Putyin díjának visszavonása

A múlt hétvégi „Putyin-botrány” nem zavarta meg a német kancellár és az orosz államfő keddi tárgyalásait.

Angela Merkel és Dmitrij Medvegyev a Hannoverben tartott, immár hagyományos német-orosz kormánykonzultációk keretében egy sor együttműködési projektben állapodott meg. A találkozót nem befolyásolta, hogy egy német civil szervezet a nemzetközi tiltakozás nyomán a napokban elállt Vlagyimir Putyin miniszterelnök tervezett kitüntetésétől.


Rivális lehet Putyin?

A tárgyalásokat követő sajtóértekezleten Merkel és Medvegyev a díj visszavonásával kapcsolatban csupán egy kérdésre válaszolva tért ki. A német kancellár kormánya nevében elhatárolta magát a szervezet döntésétől, míg az orosz államfő arcátlannak és következetlennek nevezte, hogy a szóban forgó szervezet megmásította korábbi határozatát. Vlagyimir Putyin mellett azonban egyértelműen egyikük sem állt ki. Ugyancsak egy kérdésre válaszolva Medvegyev azt állította: még nem döntött arról, hogy a jövő évi elnökválasztáson ismét jelölteti–e magát államfőnek. Ennek kapcsán türelmet kért, azt ugyanakkor nem említette, hogy riválisa a jelenlegi kormányfő, Putyin lehet.


Még nem egyértelmű. Fotó innen

A rendszeres kormánykonzultációk napirendjén mindenekelőtt a gazdasági, másodsorban pedig a politikai együttműködés kérdései álltak. A tanácskozáson mindkét részről több miniszter vett részt, a delegációkat pedig Merkel és Medvegyev vezette. A sajtókonferencián mindketten hangsúlyozták az együttműködés erősítésével kapcsolatos kölcsönös érdekeltséget, kiemelve az energetikai együttműködést. A német kancellár aláhúzta, hogy Németország érdekelt az orosz energiaforrások, mindenekelőtt az orosz földgáz behozatalában, míg vendége az orosz ipar korszerűsítésében való német részvétel szükségességét emelte ki. Ez utóbbi kapcsán Merkel kancellár egyfajta modernizálási partnerségről beszélt, és kijelentette: Medvegyevvel már jó előre, a 2012–es és a 2013–as évre terveztek.

A tárgyalásokon a német kancellár tárgyalópartnerét tájékoztatta az euróválság megoldását célzó uniós erőfeszítésekről. Merkel az eurótérség állam– és kormányfőinek küszöbön álló csúcsértekezlete előtt igyekezett eloszlatni azokat az illúziókat, amelyek szerint a krízis egy csapásra megoldható, és hangoztatta, hogy folyamatról van szó. Mind a kancellár, mind az orosz elnök állást foglalt az EU és Oroszország együttműködése mellett. Angela Merkel vízumkönnyítéseket helyezett kilátásba az orosz munkavállalók számára.


Kadhafi már nem szalonképes

A német kancellár a sajtókonferencián fontosnak nevezte az emberi jogok és a sajtószabadság oroszországi biztosítását, szavai szerint Németország ezt – különös tekintettel a közelgő parlamenti, majd elnökválasztásra – szoros figyelemmel kíséri majd. Medvegyev a jogállamiság tiszteletben tartását fontosnak nevezte, az oroszországi helyzetre azonban nem utalt.

A külpolitikai kérdések sorában mindenekelőtt a líbiai és a szíriai helyzetet érintették. A fennálló nézeteltérések ellenére mind Merkel, mind Medvegyev a politikai rendezés szükségességét hangsúlyozta, egyetértett abban, hogy Líbiában Kadhafi immár nem szalonképes, és közvetve annak a reménynek adott hangot, hogy Szíria nem lesz második Líbia.

A hivatalos konzultációk mellett mind a német kancellár, mind az orosz államfő fontosnak nevezte a nem hivatalos találkozókat, a két ország politikai, gazdasági, kulturális és egyházi képviselőinek civil egyeztetéseit. Ehhez nyújt fórumot a 2001-ben indult, úgynevezett szentpétervári párbeszéd, amelynek újabb fordulóját a kormánykonzultációkkal párhuzamosan Németországban rendezték.

 

mi, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.