Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-16 16:41:00

Állásukat féltve szavaztak a munkások

Marad a FIAT Torinóban

Történelmi szavazáson vannak túl a torinói FIAT gyár dolgozói. A többség megszavazta a munkakörülmények romlásával járó szigorító intézkedéseket annak érdekében, hogy megmentsék állásukat.

Ultimátumot kaptak a FIAT üzem legrégebbi dolgozói is a cég menedzsmentjétől: vagy elfogadják a hosszabb műszakot, a rövidített pihenőt, valamint lemondanak szabadságuk egy részéről, és havonta 40 óra helyett akár 120 óra túlórát is előírhatnak nekik, vagy bezárják a gyárat, amit Szerbiába, Lengyelországba, vagy Kanadába telepítenek át.

Az üzemben 5500 munkás dolgozik, és csaknem mindenki elment szavazni. A dolgozók megosztottak voltak. Hat szakszervezetből kettő egyenesen zsarolásnak nevezte az igazgatóság elképzelését. A szavazáson a munkások 90 százaléka vett részt, és végül 54 százalékos arányban voksoltak arra, hogy a rosszabb körülmények mellet is vállalják a munkát.

A cég vezetése még idén 1 milliárd eurós fejlesztést hajt végre a torinói gyárban, amire korábban már kötelezettséget is vállalt az olasz kormány felé, míg globálisan 20 milliárd eurós beruházást terveznek 2014-ig, amiből a mostani 180 ezer darabos gyártást 280 ezerre szeretnék bővíteni világszerte.

A Fiat Chrysler csoport európai gyárai idén összesen 800 millió eurós veszteséggel működtek, míg a brazíliai egységek 1.4 milliárd euró nyereséget termeltek.
 

W.T.
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.