Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-25 16:15:00

Tízezerszeres sugárzás a hármas blokkban

Magas radioaktivitás miatt leállt a fukusimai helyreállítás

Leállították a helyreállítási munkálatokat pénteken a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt.

A fukusimai  erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) közölte, hogy az egyes és a kettes reaktort körülvevő épület földszintjén erősen radioaktív vizet találtak. A megengedett értéket tízezerszeresen meghaladó sugárzás miatt csütörtökön a hármas reaktorblokk turbinatermének alsó szintjén kellett megszakítani a munkát.

A hármas reaktorban dolgozott az a három szakember, akik sugárfertőzést szenvedtek. A technikusokat óránként 170 és 180 millisievert sugárzás érte, míg az erőműben dolgozók számára a maximálisan megengedett mennyiség 150 millisievert. Az egyikük cipőjében lévő víz elemzésekor derült ki, hogy rendkívüli mértékben megnövekedett a radioaktivitás szintje. A bétasugárzás miatt égési sérüléseket szenvedő technikusok közül kettőt kórházban kezelnek. Az erőmű alkalmazottai közül eddig 17-en szenvedtek sugárfertőzést.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és japán szakértők szerint a sugárzás szintjének ilyen nagymértékű megugrása abból adódhat, hogy maga a reaktor rongálódott meg. A Tepco viszont közölte, hogy nincs erre utaló jel vagy adat, inkább más berendezés, így a vezetékhálózat vagy a pihentető medence károsodása idézhette elő a radioaktivitás megemelkedését. A sugárszennyezett víz kiszivattyúzását megkezdték.


Radioaktív anyagok országszerte

Egyre nagyobb problémákat okoznak Japánban a fukusimai erőmű reaktoraiból kiáramló radioaktív anyagok. A tokiói szülőket már arra figyelmeztetik, hogy a tápszereket ne csapvízzel készítsék, miután a csecsemőkre káros 100 becquerel (Bq) radioaktív jód-131 szint kétszeresét fedezték fel a főváros ivóvízhálózatában. A felügyelők literenkénti 210 Bq-t mértek a fővárost és öt nagy külvárosát ellátó Kanamachi Víztisztító Üzemben.

Miközben a lakosság felvásárolja a palackozott vízkészleteket, Jukio Edano a kormány szóvivője igyekszik biztosítani a felnőtteket, hogy a csapvíz fogyasztása számukra továbbra is biztonságos, alkalmazható mosásra és tisztálkodásra. Eddig egyetlen mérés sem haladta meg a felnőttek 300 Bq határértékét.
  

Folytatódik a hűtés

Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz – amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvíznél – súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit. Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter közölte: megkezdték az előkészületeket arra, hogy édesvízzel hűtsék a legnagyobb problémát jelentő atomreaktorokat.  Az utóbbi néhány nap során részlegesen már édesvizet használtak a reaktorépületek hűtéséhez, hogy elkerüljék a helyzet további romlását a reaktorok hűtőrendszerében. A közeli víztározóból szállítottak édesvizet az atomerőműhöz, de ennek mennyisége nem elegendő, ezért amerikai szakértők javaslatára és a két ország fegyveres erejének aktív együttműködésével Jokoszukából hoznak majd édesvizet.

 Az Aszahi című újság a Tepco képviselőjére hivatkozva azt írta: legalább egy hónapra van szükség ahhoz, hogy a reaktorokat 100 Celsius fokra hűtsék le. A japán rendőrség friss statisztikája szerint 10 035 ember vesztette életét a március 11-én bekövetkezett, 9-es erősségű földrengés és a szökőár következtében.  Az eltűntek száma 17 500, s félő, hogy többségük odaveszett a természeti csapásban. A legtöbben Mijagi és Ivate prefektúrában haltak meg, előbbiben mintegy hatezren, utóbbiban pedig 3000-en.

 

 -mindennapi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.