Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-11 17:00:00

200 millió fontos kárt okoztak a zavargások eddig

London: utcára tennék a zavargások résztvevőit?

David Cameron a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén közölte, hogy hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon és ha szükséges vízágyúkat, gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen.

Eddig több mint 1200 embert tartóztattak le, ami jelenleg is tovább folytatódik. A felelősök nem bújhatnak el a törvény elől, a bíróságok éjjel-nappal működnek, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében – hangsúlyozta a miniszterelnök. A bizonyítékok szerint bandák állnak a fosztogatások háttérben, akikről elképzelhető, hogy a rendőrök elleni támadásban is részt vettek. A miniszterelnök egy a bostonihoz hasonló terv kidolgozását sürgette a megfékezésükre.

Elismerték, hogy a rendbontás első napjaiban túl kevés rendőr volt szolgálatban és az általuk alkalmazott taktika sem volt hatékony. Az egyszerre folyó fosztogatások új kihívás elé állították a rendőrséget. Cameron a tűzoltókat dicsérte, akik szerinte professzionálisan látták el feladataikat. A hadsereg bevetésére csak végső esetben kerülhet sor – mondta. A károk elérik a 200 millió fontot. A kormány 10 millió fontot fordít az érintett városrészek helyreállítására, a kárt szenvedett vállalkozásoknak pedig hosszabb határidőt szabnak az adók befizetésére. A kormányfő felvetette, hogy ki kellene költöztetni a szociális lakásokból azokat, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

Az országot sokkolták a történtek. A fosztogatások mögött nincs semmilyen politikai jelszó, ez egyszerűen lopás. A miniszterelnök kijelentette, hogy meg fogják vizsgálni a közösségi oldalak zavargásokkal összefüggésbe hozható tartalmait. A rend visszaállta után több vizsgálatot terveznek, a kiadáscsökkentések bevezetése kapcsán pedig fenntartják a fokozott rendvédelmi intézkedéseket. A zavargásokról az alsóházzal egy időben a felsőház is tanácskozott, ahol Rowan Williams canterburyi érsek kijelentette: a "remény és a bizalom" elvesztése a legsúlyosabb hosszú távú következménye a történteknek.

 

mti

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.