Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-04 18:00:00

Tovább nyomul az új hatalom

Líbia: bizonytalan törzsi vezetők

A NATO líbiai katonai laktanyákat, egy rendőrségi tábort és egyéb célpontokat bombázott vasárnapra virradóra folyamán Szirt, illetve Hun város közelében.

Az észak-atlanti szövetség légiereje támadta továbbá a Tripolitól 140 kilométerre délkeletre lévő Bani-Valid város környékén található lőszerraktárat, a háborúban központi szerepet játszó Miszráta város felkelői pedig ellenállás nélkül foglaltak el két katonai tábort a város szélén.
A Bani-Validot körbezáró lázadók eközben bejelentették, hogy készek erővel bevenni a területet.


Inkább feladják

Több ezer fegyveres felkelő gyűlt össze az elmúlt napokban a sivatagban elterülő város környékén, a legközelebbi erők mindössze 15 kilométerre vannak Bani-Valid központjától.
Ahmed Bani ezresed, a felkelők bengázi székhelyű katonai szóvivője azt mondta, hogy a városban meghatárzó többségű varfala törzs tagjai megosztottak azzal kapcsolatban, hogy csatlakozzanak-e a felkelőkhöz. Bani véleménye szerint a legnagyobb líbiai törzs tagjai inkább megadják magukat, mintsem egymás vérét ontsák.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető múlt heti videoüzenetében úgy fogalmazott, hogy a varfala egyike lesz azon törzseknek, amelyek a végsőkig védelmezni fogják őt. Kadhafi egyik szóvivője nemrég szintén úgy fogalmazott, hogy szóba sem jöhet a megadás, hozzátéve, hogy a legjelentősebb törzsi vezetők továbbra is lojálisak Kadhafihoz.

A líbiai átmeneti kormány szombaton közölte, hogy fegyveresei közelítenek Kadhafi ezredes megmaradt védőbástyáihoz, de ellentmondásos információk érkeznek arról, hogy ezek az erők milyen gyorsan haladnak.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.