Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-26 12:48:00

Segítséget kért a királyi család

Küszöbön a vallásháború Szaúd-Arábiában

Az egész térséget vallásháborúba sodorhatják a Bahreinbe bevonult szaúdi és más külföldi csapatok , mondta Núri al-Máliki iraki kormányfő.

A Bahreinbe bevonult szaúdi és más külföldi csapatok kivonását sürgette alig burkoltan Núri al-Máliki iraki kormányfő egy pénteken sugárzott tv-interjúban. – Nem támogattuk a bahreini síitákat, de fölszólítottunk arra, hogy vessenek véget a bahreini belügyekbe való beavatkozásnak, és ne akarják, hogy vallási (szunnita-síita) ügy legyen belőle, mert ha ez bekövetkezik, egyre nagyobb lehet (a probléma), mint egy lavina... Az egész térséget vallásháborúba sodorhatja - mondta a síita arab politikus a BBC brit közszolgálati tv arab nyelvű adásának.

Az iraki kormányfő korábban is bírálta, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek katonái bevonultak Bahreinba. Irakban síiták szimpátiatüntetést is tartottak, jelezve, hogy kiállnak a bahreini tiltakozók mellett. A parányi öbölbeli államban a kisebbségi szunnita népcsoporthoz tartozó al-Kalifa család van hatalmon. A többségi síiták a múlt hónapban, az észak-afrikai arab országokban zajló tiltakozó megmozdulások hatására tüntetéssorozatba kezdtek; az alkotmányos berendezkedés reformját követelik.

Szorongatott helyzetében a bahreini királyi család az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsához (GCC) fordult segítségért, és nem egészen két hete ezer szaúdi katona vonult be Bahreinbe.

 MTI/Reuters


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.