Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-14 12:08:00

A bioetanol-gyártás sokak szerint nem is ökologikus

Kukoricából üzemanyag: panaszkodnak a Nemzeti Csirketartók

Az Egyesült Államokban több kukoricát használtak fel bioüzemanyag előállításhoz, mint takarmányozásához. A farmereknek kedvező a helyzet, mert az „ökoboom” egekbe hajtja az árakat.

A kukorica valójában élelmiszer, amit még az állattenyésztésben is használnak. Eközben ezt a gabonát egyre inkább az autók üzemanyag-ellátásához hasznosítják. A Földművelésügyi Minisztérium számításai szerint az USA-ban több kukoricát dolgoztak fel üzemanyag-előállítás céljából, mint takarmányozási céllal. Ráadásul a világ legnagyobb kukoricatermesztője Amerika.


Lehet velük kukoricázni


5 milliárd véka kukoricát, azaz 128 millió tonnát, használtak fel bioetanol gyártásra 2010. szeptember 1. és 2011. augusztus 31. között. Ez az előző évi termés 40 százaléka. Valamivel kevesebb, 127 millió tonna gabonát vásároltak fel takarmánynak, vagy hasonló céllal. Az élelmiszeriparba csak 35 millió tonna kukorica került, feldolgozott gabonapehelyként, keményítőként és hasonló termékként.

A bioüzemanyag-előállítás évről évre nő az Államokban. Összehasonlításképpen: 2001-ben az üzemanyag-gyártók körülbelül 25 millió tonna kukoricát dolgoztak fel, 2006-ban ez már 53 millió tonna volt. Ez a trend várhatóan a következő években is folytatódik, a következő évben a Földművelésügyi Minisztérium számításai szerint 131 millió tonna kukoricából állítanak majd elő energiát. Tehát a probléma várhatóan fokozódik. 


Rekordszinten a kukoricaár

A növekvő kereslet természetesen hatással van az árakra: idén a tavasszal azelőtt soha nem látott szintre emelkedtek. Ennek ellenére az amerikai cégek 52 milliárd liter bioetanolt állítottak elő. Az egyre emelkedő benzinárak miatt továbbra is megéri, a drágább kukoricából is, üzemanyagot előállítani. A gazdák panaszkodnak az egyre növekvő költségek miatt és tartanak a további emelkedéstől. A szarvasmarha- és csirketartók költségei egyre nőnek, de a bioetanol előállítása és kereslete egyre fokozottabb – panaszkodott a Nemzeti Csirketartók Szövetségének az elnöke.

Nem csak az amerikai parasztok szembesülnek az egyre növekvő árakkal. Sok segélyszervezet is panaszkodik a fokozott bioüzemanyag-előállításra. Azt kérték a júniusi, brüsszeli G20 csúcson, hogy kevésbé támogassák a bioüzemanyagú meghajtást, de ezt a kérést elutasították. Miközben az amerikai gazdák attól félnek, hogy nem tudják megvenni a drága takarmányt az állatoknak, a szegényebb országok lakói retteghetnek az egekbe szökő világpiaci élelmiszer áraktól.
Eközben egyre több bizonyíték születik arra, hogy a bioetanol ökológiai szempontból nem jó alternatíva.

 

Spiegel Online


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.