Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-20 14:03:00

Havanna engedett egy kicsit

Kuba: a katolikusok menekítik a politikai foglyokat

Az elmúlt napokban, a katolikus egyház közbenjárását követően, több tucat kubai vallási üldözöttet fogadott be Spanyolország.

Raul Castro kubai elnök bejelentette, hogy lezárult a „lelkiismereti okokból” börtönben tartott foglyok szabadon engedésének procedúrája. A havannai érsekség ezzel szemben figyelmeztetett, hogy ez ügyben még rengeteg teendő van.

Április 8-án 38 kubai fogoly érkezett Madridba, miután a katolikus egyház közvetítésével tavaly júlisuban megállapodást írt alá erről Kuba és Spanyolország kormánya. Aznap amikor a foglyok megértkeztek Madridba, a spanyol külügyminisztérium közleményt adott ki, amiben üdvözölte, hogy a kubai kormány betartotta a megállapodást. Azóta 115 hitük miatt bebörtönzött politikai fogoly és 647 hozzátartozó érkezett Spanyolországba.

A havannai érsekség április 12-én közleményben szorgalmazta a kubai kormánynál, hogy kezdjen tárgyalásokat más európai országokkal is a hitük miatt bebörtönzöttek befogadásának ügyében.

Az egyik legismertebb kubai keresztény ellenzéki, Miguel Galbán Gutiérrez blogjában a következőképpen fogalmaz Castro gesztusaival kapcsolatban: „a kubai vezetés megijedt az arab világ forrongásaitól, félnek az elégedetlenség kitörésétől. Tesznek néhány engedményt, szabadon engednek foglyokat, de ez nem változtat a lényegen, hogy ennek a rezsimnek menni kell. Ezekkel a lépésekkel csak elodázza az elkerülhetetlent.”


-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.