Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-07 06:00:00

Életveszélyben az afgán hívek

Követelték a keresztények kivégzését

A Hindukusban halálos fenyegetettségben élnek a keresztények. Az állam a muzulmán szélsőségesekkel karöltve főleg a konvertitákra vadászik.

A keresztény kisebbség helyzete az utóbbi időben drámaira fordult. Abdul Satter Khovasi, a kabuli parlament elnökhelyettese nemrég követelte, hogy tartóztassák le, és nyilvánosan végezzék ki az iszlámról a kereszténységre áttért afgánokat. A bejelentést egy, a kabuli televízióban elhangzott közlemény előzte meg, amelyben egy konvertita beszélt megtéréséről, és egy istentiszteletről sugároztak felvételeket. A hírre Hamid Karzai államelnök is reagált, hangsúlyozva, hogy utasította a kormányt és a biztonsági szerveket, hogy akadályozzák meg a hasonló eseteket. Az adás után egyetemisták tüntetésen követelték a konvertiták kivégzését, illetve a külföldi keresztények kiutasítását Afganisztánból. Egy képviselő még azt is kijelentette, hogy a keresztény hitre tért muzulmánok kivégzése nem bűncselekmény.

Azok a keresztények, akiknek arcát bemutatták a televízióban, közvetlen életveszélybe kerültek, mert a lakosságot is fölszólították a konvertiták üldözésére. Ezért többen kénytelenek voltak illegalitásba vonulni, illetve elmenekülni az országból. Elrendelték a humanitárius szervezetek szigorú ellenőrzését, és az afgán hatóságok két, a nevében az „Egyház” szót használó segélyszervezet - a norvég Church Aid (NCA) és az amerikai Church World Service (CWS) - működését betiltották. Az iszlámról áttért afgánok helyzete még súlyosabbá vált. Ha a nemzetbiztonsági szolgálat emberei, vagy fanatikus iszlamisták kezei közé kerülnek, bizonyos, hogy nem ússzák meg élve. Ezért teljes titokban kell tartaniuk meggyőződésüket: nem viselhetnek keresztet a nyakukban, és bibliát sem tarthatnak maguknál. Minden kereszténységre utaló jelet el kell tüntetniük.

India fővárosában, Újdelhiben 150 száműzetésben élő afgán keresztény fordult a nyilvánossághoz, és drámai felhívásban kértek segítséget a keresztényüldözés megállítására. „Ha egy afganisztáni muzulmán kereszténységre tér, az egyenlő számára a halálbüntetéssel” - áll a nyilatkozatban. A közlemény fölszólítja a világ keresztényeit, lépjenek föl saját kormányaiknál az érdekükben, és a politikusok követeljék a kabuli kormánytól az igazságosság, a béke és a vallási türelem elveinek betartását. Ezrek élete forog veszélyben, akiket bűnözők módjára gyaláznak meg, üldöznek és kínoznak Krisztus miatt.

Az Evangélikus Világszövetség (WEA) fölszólította az afgán kormányt, hogy az összes állampolgára életét védje meg. Az Afganisztáni Iszlám Köztársaság 28,5 millióra becsült lakosságának 99 százaléka muszlim (szunnita 80, siíta 19, egyéb 1 százalék). Mintegy tizenötezer hindu , valamint kevés szikh, akiket szintén elismer az állam. Mivel a keresztények pontos száma nem ismert, a konvertitákét sem lehet megbecsülni. Afganisztánban nincsenek templomok, és nem vezetnek személyi nyilvántartást. A keresztények a teljes titokban tartják kilétüket, és csakis egymás előtt fedik föl magukat. A CSI csatlakozott az Evangélikus Világszövetség fölhívásához, és követeli a keresztényüldözés azonnali befejezését, valamint követeli az afganisztáni kormánytól az alkotmányban szavatolt szabad vallásgyakorlás betartását.

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.