Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-09 10:18:00

Felgyújtott templomok Indonéziában

Kivégeztették volna a keresztény férfit

Mintegy ezer feldühödött muszlim tüntető megtámadott egy bíróságot és felgyújtott két templomot Indonéziában. Az ok: nem tetszett nekik egy bírósági ítélet.

A tüntető tömeg azután ostromolta meg a Jáva szigetén fekvő bíróság épületét, hogy egy ott zajló perben nem tetszett nekik az ítélet. A vádlott – egy keresztény férfi, aki állítólag az iszlámot becsmérlő röplapokat terjesztett – öt év börtönt kapott, amit a muszlim tüntetők túl engedékenynek találtak. Ők halálbüntetéssel sújtották volna az illetőt. Az erőszak pillanatok alatt átterjedt a környékre, a tömeg két templomot felgyújtott, egy harmadikat pedig megrongált.

Indonézia, a világ negyedik legnépesebb, 240 milliós lakosságú országának 86 százaléka, azaz 200 millió fő az iszlámot gyakorolja, ezzel a szigetország a világ legtöbb muszlim lakosú állama. Az ország alapvetően szekuláris, így jelenleg központi, kormányzati keresztényüldözésről nem beszélhetünk, a hatalmas muszlim közösség egy része azonban radikális nézeteket vall, nem csoda tehát, hogy a lakosság 9 százalékát kitevő (protestáns és katolikus) keresztények gyakran vannak kitéve vallási alapú támadásoknak.

A vallási ellentét Suharto indonéz elnök-diktátor harmincéves uralmának végefelé, a kilencvenes évek elején kezdődött. Hogy egyre ingatagabb hatalmát megtarthassa, Suharto összeállt a népszerű iszlamista szervezetekkel: mind kormányát, mind a hadsereget megtisztította a keresztényektől, helyüket pedig fundamentalista muszlimokkal töltötte fel. Ekkor néhány évig a kormányzat aktívan segítette a keresztények üldözését – a legtöbb templomot a hadsereg asszisztálásával felgyújtották vagy lerombolták, sok keresztényt pedig az iszlám felvételére kényszerítettek.

Suharto 1998-as bukása óta valamelyest normalizálódott a helyzet, azonban máig vissza-visszatérően érik a helyi keresztényeket támadások. Noha a kormányzat – nyugati nyomásra – igyekszik fellépni a szélsőséges muszlim szekták ellen, az eredmények egyelőre nem túl látványosak.
 

–t.m.–

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.