Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-02 22:00:00

Többezer guetamalai embert néztek fehér egérnek

Kísértő múlt: Amerika titkos orvosi kísérletei

Óriási presztízsveszteséget szenvedett el az Amerikai Egyesült Államok az elmúlt évben Guatemalával szemben. Az elmúlt napokban újabb hátborzongató részletek derültek ki arról, hogy hetven éve amerikai orvosok guatemalaiak ezrein, titokban végeztek embertelen orvosi kísérleteket.

Sokkoló részletek kerültek ismét nyilvánosságra amerikai orvosoknak az 1940-es években, Guatemalában végzett egészségügyi kísérleteiről. Mint egy szakértői jelentésből kiderült, a közép-amerikai országban dolgozó amerikai tudósok 1946 és 1948 között titkos kísérleteket folytattak 5500 emberen az érintettek tudta és beleegyezése nélkül. Ugyanakkor 83 ember halála hozható összefüggésbe a törvénytelen kísérletekkel.


Árulkodó iratok

Mindezt évtizedekig titkolták a szabadság hazájának aposztrofált Egyesült Államokban, míg tavaly a Wellesley Kollégium egyik orvostörténésze a kísérleteket vezető John Cutler iratai között felfedezett néhány árulkodó dokumentumot.


Méltóságuktól fosztották meg a kísérleti alanyokat. Fotó innen

Barack Obama amerikai elnök ezután bioetikai bizottságot hozott létre, amely megállapította, hogy – egy párhuzamosan, az Egyesült Államokban zajló kísérletsorozathoz hasonlóan – a kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire hatékony a penicillin a nemi úton terjedő betegségek, köztük a vérbaj kezelésére, illetve megelőzésére.

A vizsgálati alanyok közül mintegy 1300 embert fertőztek meg szándékosan szifilisszel, tripperrel és lágyfekéllyel: vagy oltással adták át nekik a kórt, vagy már fertőzött személyekkel – például prostituáltakkal – hozták őket nemi kapcsolatba.  A fertőzött emberek alig fele kapott valamilyen kezelést – a többieken az orvosok hagyták elhatalmasodni a betegségeket.


Auschwitzi módszerek

A leginkább felkavaró részletek egy ismeretlen, de utolsó stádiumban levő betegséggel küszködő nővel folytatott kísérletekről derültek ki. A kutatók, egy további fertőzés lehetséges hatásaira kíváncsian, tripperrel fertőzték meg az asszonyt a szemén és teste más részein keresztül. Hat hónapal később a nő elhunyt.

Sokkoló annak a guatemalai országos pszichiátriai intézetben kezelt hét epilepsziás nőnek a története is, akiket koponyaalapi injekció segítségével fertőztek meg szifilisszel, ami már egymagában kockázatos eljárás. A kutatók azt hitték, az új fertőzés valahogy majd gyógyítja az epilepsziát. Ehelyett a nők mindegyike bakteriális agyhártyagyulladást kapott, valószínűleg a sterilizálatlan injekciós tűk miatt. Sovány vigasz, hogy e utóbbi betegségből legalább kigyógyították őket.


Kettős mérce

A bizottság tagjai összevetették John Cutler 1943-as amerikai kísérleteit – amelyek alkalmával indianai fogvatartottakat is megfertőzött tripperrel – a guatemalai kutatásokkal. Kiderült, hogy míg az amerikaiak önkéntesen vettek részt a kísérletekben és azt is közölték velük, hogy milyen beavatkozásokat terveznek elvégezni a szervezetükben, addig a guatemalai szerencsétlenek legtöbbje nem is tudta pontosan, mit tesznek vele. Ráadásul azt is kiderítették, hogy a guatemalai kísérleteket számottevő eredmények nélkül folytatták le az amerikai orvosok.


Obama is bocsánatot kért

Jelenleg az amerikai elnök által összehívott bioetikai bizottság tagjai egy második jelentésen dolgoznak, amely az Egyesült Államok által finanszírozott és napjainkban is zajló nemzetközi
tanulmányok részleteit vizsgálja, hogy megbizonyosodjanak arról, a mostani kutatások erkölcsileg kifogásolhatatlanok. Az új jelentés várhatóan az év végére készül el.

Washington ugyan Hillary Clinton külügyi államtitkár, és az egészségügyi tárcát felügyelő Kathleen Sibelius személyén keresztül tavaly októberben megkövette Guatemalát a történtekért, most Barack Obama személyesen kért bocsánatot guatemalavárosi kollégájától, Alvaro Colomtól. A közép-amerikai ország azonban ettől függetlenül elítélte az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) által finanszírozott kísérleteket. Azokat az emberiesség elleni bűncselekménynek minősítette és saját vizsgálatot indított. A guatemalai kormány igyekszik megállapítani, milyen következményekkel jártak az embertelen kísérletek a kutatási program néhány túlélője, illetve családtagjaik esetében.

 

Hargitai Mátyás

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.