Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-06 16:30:00

Embertelen körülmények között a rendszer ellen lázadók

Kínzások Szíriában: ki állítja le őket?

Emberiség-ellenes bűncselekmények zajlanak Szíriában- hívja fel a figyelmet az Amnesty International legfrissebb jelentése.

Az Amnesty International azonnali ENSZ vizsgálatot sürget Szíriában, mert ott vélhetően emberiség ellenes bűncselekmények történnek a rezsim ellen tüntetőkkel. A londoni székhelyű jogi csoport több esetben dokumentált kínzásokat, fogságban történt haláleseteket és erőszakos fogvatartást is. Szíriai emberjogi csoportok szerint ezidáig több mint 1350 civil és 350 biztonsági embert öltek meg Szíria-szerte. A tüntetések március közepén kezdődtek Bashar-Assad elnök elnyomó uralma ellen.


Nem számítanak a könnyek

A legnagyobb port kavart eset Tell Kallah faluban történt idén májusban. Philip Lutzer, az Amnesty International Közel- Kelet és Észak- Afrika igazgató-helyettese elmondta: a Tell Kalah-ban történt események mélyen nyugtalanító képet mutatnak. Szemtanúk, akik az Amnesty-nek nyilatkoztak, elmondták: a szíriai biztonsági erők május 14-én a menekülő családokat lőtték. A hadsereg tudomást szerzett arról, hogy a településen kormányellenes demonstrációra készülnek a helyiek, és erőszakkal akartak gátat szabni mindennemű megmozdulásnak.


Ki segít rajtuk?
Fotó: newshopper

Az összecsapásban a 24 éves Ali-al-Basha is életét vesztette. A testén talált lőtt sebek arra utalnak, hogy mesterlövészek végezhettek a fiatalemberrel. A szemtanúk állítása szerint a helyszínre kiérkező mentőket is golyózápor fogadta. Az Amnesty International-nek megtiltották a Szíriába való bejutást. A május 14-i összecsapást követően több tucatnyi helyi férfit vettek őrizetbe. Az Amnesty szerint a legtöbbjüket megkínozták, sokukat letartóztatás közben. Egyik ilyen esetben a rabokat szállító katonák úgy számolták meg a fogvatartottakat, hogy tarkójukon nyomták el a parázsló cigarettájukat– írja Crackdown című jelentésében a szervezet.


Nincs megállás

A most közzétett iratokban egy 20 éves férfi, Mahmoud esete is megrázó: a fiatalembert közel egy hónapig tartották fogva, ebből öt napot a Homs fogolytáborban töltött. Ott folyamatosan megkötözve tartották és állandó kínzásoknak volt kitéve. Elmondta: shabah helyzetben kötözték meg (csuklójánál fogva húzták fel úgy, hogy lábujjhegyen tudott csak állni). Ezután áramot vezettek a testébe és a heréibe. Sokszor sikoltozva könyörgött életéért, de nem hatotta meg vallatóját.

Szemtanúk állítják: ezidáig kilenc Tell Kallah-i ember vesztette életét az erőszakos fogvatartások következtében. Testükön kínzás jelei voltak, többüket a mellkasukon, combjukon és lábukon szúrtak vagy lőttek meg. A jelentés kitér arra is, hogy a mai napig is sok Tell Kallah-i ember van rácsok mögött, köztük egy 17 éves fiú is. Az Amnesty felszólította a szíriai hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a rabokat; úgy gondolják: emberiség elleni bűncselekmények törtntek a faluban.

Az Amnesty International nyomatékosan kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy azonnal jelentse a szíriai tarthatatlan helyzetet a hágai ügyészségnek, hogy mihamarabb induljon bírósági eljárás ez ügyben. Kedden Franciaország ismételten kérte az ENSZ-t, hogy tegyen a „kegyetlen fegyveres elnyomás” ellen, de a kampány Oroszország és Kína ellenállásába ütközött.

A szíriai hatóságok, akik terroristáknak tartják a felkelőket elutasítanak mindenféle párbeszédet. Mindeközben pedig egyre több vér folyik az országban.

 

–mi, BBC–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.