Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-02 20:09:00

Ez az amerikai lelkész provokációjának eddigi eredménye

Kilenc halott a Korán-égetés elleni tüntetésen

Kilenc ember meghalt, több mint 80 megsebesült egy dél-afganisztáni zavargásban, mely az Egyesült Államok-beli Korán-égetés miatt tört ki. Tegnap az ENSZ 12 emberét ölték meg iszlamisták.

Egy nappal korábban a Korán-égetés miatt tiltakozó afgán tüntetők megrohanták az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban lévő ENSZ-képviseletet, s legalább 12 embert megöltek, köztük hét ENSZ-alkalmazottat. A zavargásokat, mint arról korábban hírt adtunk, Terry Jones amerikai keresztény lelkipásztor tette váltotta ki, miután Jones – bár tavaly a nemzetközi tiltakozás hatására egyszer már elállt a koránégetéstől – március 20-án hívei előtt mégis elégette a muzulmánok szent könyvének egy példányát.
 

Bejött a provokáció: elszabadult a pokol

A Kandahár városában ma lezajlott, erőszakossá fajult tüntetésen kilenc ember halt meg, köztük egy rendőr, s további 81-en szenvedtek sérüléseket –  állt a kormányzóság nyilatkozatában.
A helyi kórház egyik orvosa elmondta, hogy a holttesteket, illetve a sebesülteket lőfegyverből leadott lövések, illetve kődobálás okozta sérülésekkel szállítottak be a kórházba, miután a tiltakozók kőzáport zúdítottak a rendőrökre, azok pedig tüzet nyitottak, hogy szétkergessék a zavargás résztvevőit.

A nyilatkozat szerint „bűnös érdekek” is rátelepedtek a tüntetésre, s az alkalmat kihasználva üzleteket és autókat gyújtottak fel. A tüntetés alatt egy lányiskola osztálytermeit is felgyújtották. A rendfenntartó erők 16 embert vettek őrizetbe, közülük hétnél fegyvert is találtak.A résztvevők közül többen a tálib lázadókat éltették. Kandahár a vallási fanatikus muzulmán tálib mozgalom egyik afganisztáni fellegvárának számít.

Az ottani zavargások mellett tüntetést rendeztek szombaton a Korán-égetés miatt Talikan városában, az észak-keleti Tahár tartomány székhelyén, valamint a főváros Kabulban és a nyugat-afganisztáni Herátban is, de utóbbi helyszíneken a tiltakozások békésen értek véget.
A hónapok óta legsúlyosabb erőszakcselekményekre abban az időszakban került sor, amikor az afgán erők megkezdték a biztonsági feladatok átvételét a megszálló nyugati csapatoktól, s David Petraeus tábornok az amerikai és NATO-erők afganisztáni főparancsnoka derűlátóan értékelte a tálib lázadók ellen vívott háború állását.
 

Szombaton reggel támadás érte a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik kabuli táborát is, a NATO-katonák azonban tűzpárbajban végeztek a támadókkal.
Egy ISAF-szóvivő szerint három, női ruhába - burkába - öltözött lázadó nyitott tüzet kézifegyverekből és gránátvetőből a tábor főbejáratánál, ketten ezután felrobbantották magukat, míg a harmadik támadót az őrség lelőtte. A támadásban a NATO három katonája megsebesült.

Az afgán elnök szerint Terry Jones tiszteletes obszcén és sértő tette feszültséget próbál kelteni a vallások között. Karzai felszólítja az amerikai kormányt és az ENSZ-t, hogy állítsák bíróság elé a papot. Terry Jones floridai tiszteletes és gyülekezete tavaly szeptemberben, az Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadások évfordulóján mintegy 30 Korán elégetésére készült, amitől csak amerikai vallási vezetőknek, valamint az Obama-kormány védelmi miniszterének, Robert Gatesnek a személyes beavatkozása térítette el. Március 20-án viszont bűnösnek ítélte, és mégis elégettette az iszlám szent könyvét.

A Korán-égetés nemzetközi napja

Jones korábban meghirdette a Korán-ítéltetés Nemzetközi Napját, majd a Korán-égetés Nemzetközi Napjját is, a New York-ban megépítendő muszlim kulturális központ elleni tiltakozásként.. A Korán mostani  kivégzésének" módjáról a vallási közösség Facebook-oldalán lehetett szavazni. Az ítészek - akiknek száma Jones szerint több száz volt - a ledarálás, az elsüllyesztés, a fegyveres kivégzőosztag és az elégetés között választhattak.

A Korán számos része egyébként szinte egyezik a zsidó és keresztény szent iratokkal, hirdeti a békét, tiszteletet és toleranciát, A Korán sok helyütt szerető, megbocsátó Istenről beszél, aki arra inspirálja a követőit, hogy terjesszék szeretetét szomszédaiknak és az egész világnak. Ugyanakkor a Korán elítéli a szerencsejátékot, a bálványimádást, a paráznaságot, előírja a bűnbánatot és az irgalmasságot a muzulmánoknak. A Korán szerint is Isten a mindenség teremtője, lesz feltámadás, utolsó ítélet, van menny és pokol.

 

MTI, Mindennapi 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.