Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-04 19:30:00

A középre húzó szocialistáknak Francois Hollande a megfelelő jelölt

Ki lesz Sarkozy kihívója?

2012-ben elnökválasztást tartanak Franciaországban – a fő kérdés, vajon ki lehet Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök kihívója.

A szocialisták 6 jelöltet mutattak be a széles nyilvánosságnak, akik közül október 9-16. között lehet választani. Azt kell eldönteni, tavasszal ki lesz Sarkozy legesélyesebb kihívója.
Mindegyik baloldali jelöltnek megvan a maga előnye: a közvélemény-kutatások szerint Francois Hollande befutó Sarkozyvel szemben, Martine Aubry a baloldal összefogásában hisz, míg Ségolane Royal rendelkezik a legtöbb politikai tapasztalattal. Ezen értékek közül kell választaniuk mindazoknak, akik október 9–16. között leadják szavazatukat az egyik szocialista jelöltre.

Az őszi „előválasztás” biztosítja, hogy a szavazatok egyetlenindulóra összpontosuljanak: máskülönben a szavazatok megoszlanának a  szocialista jelöltek között, lehetetlenné téve így a jelenlegi elnök leváltását. Egy januárban készített felmérés szerint Dominique Strauss-Kahn jól szerepelt a jobboldali elnökkel szemben, de az ismert botrány miatt óriásit esett a népszerűsége.
Bár napvilágot láttak olyan hírek, melyek szerint a volt IMF-vezér indulni szeretne az elnökválasztáson, de végül nem került a jelöltek közé. Ha hihetünk a közvélemény-kutatásoknak, akkor a legnagyobb eséllyel jelenleg Francois Hollande rendelkezik: 43%-ával megnyerné a választásokat Nicolas Sarkozy 42%-a ellenében.

Az elnökválasztás első fordulója meghatározó a baloldali és a centrumpárti szavazók viselkedése szempontjából. A baloldalon a legfontosabb cél Nicolas Sarkozy leváltása. Ugyanakkor Marine Le Pent, a francia szélsőjobboldali párt elnökjelöltjét sem hagyhatják figyelmen kívül, ha el akarják kerülni a 2002-es eset megismétlődését, amikor Jacques Chirac és Jean-Marie Le Pen (Marine Le Pen apja) került be a második fordulóba.

Ha a középre húzókat akarja begyűjteni a francia szocialista párt, akkor Francois Hollande a megfelelő jelölt. Ha viszont a baloldalról akarnak több voksot szerezni, akkor Martine Aubry lehet a jó megoldás. Számos francia elemző felhívja a figyelmet arra, hogy a 2007-es elnökválasztást részben azért nyerhette meg Nicolas Sarkozy, mert a szocialistákhoz képest rendkívül szervezetten küzdött. A találkozók a választókkal, a szervezés, a kommunikáció, az ideológiai propaganda, a médiabeli szereplés mind jobban működött a jobboldalon, mint Ségolane Royaléknál. Sarkozy csapatától ezúttal még jobb szervezést várhatunk, ami a szocialistákat is arra kényszeríti, hogy professzionálisabb megoldásokat válasszanak 2012-ben.

Több nyitott kérdés marad tavaszig.  Kérdés marad például, vajon a francia radikális jobboldali párt megváltoztatja-e a papírformát, és ha igen, akkor miképp. Közvélemény-kutatások azt igazolják, hogy az UMP (a legnagyobb francia jobboldali párt) szavazói hajlamosak átszavazni a szélsőjobboldali pártra, és 49 százalékuk semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy Marine Le Pennel szövetkezzenek. Nem mellesleg Jean-Marie Le Pen lánya nagyobb népszerűségnek örvend a középosztálynál, mint apja, ami újabb szavazatokat hozhat 2012-ben. Mindezek ellenére kevés az esély arra, hogy Marine Le Pen megnyerje az elnöki pozíciót, még ha be is kerülne a második fordulóba .


Szép Viktor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.