Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-09 09:00:00

Betiltották Lady Gaga új albumát Libanonban

Keresztény cenzúra: nem kell a Júdás

Ládaszám gyűjtötte be a libanoni rendőrség a Born This Way című album példányait, miután a kormány keresztényellenességre hivatkozva betiltotta Lady Gaga legújabb CD-jét.

Már áprilisban kitiltották a libanoni rádiókból Lady Gaga Júdását – most azonban a teljes album forgalmazását is gátolnák a hatóságok. Több tonnányi CD nem jutott el a zeneboltokba, mert a napokban már a bejruti reptéren fennakadt a vámon, miután a kormány "keresztényeket sértő, istenkáromló" szövegei miatt nem kívánatos terméknek nevezte a Born This Way-t.

A sajtóra és médiatermékek forgalmazására vonatkozó libanoni törvény szerint tilos bárminemű közerkölcsbe ütköző, nemzeti vagy vallási meggyőződést sértő művet széles körben forgalomba helyezni. Libanonban 18 hivatalos felekezet van, ebből 5 keresztény, a maronita katolikusok a teljes népesség egyötödét adják.

A Júdás című szám videoklipje több országban botrányt kavart, Libanonban is főként ennek a számnak a szövegei borzolták a kedélyeket. Több keresztény felekezet, köztük a Libanoni Katolikus Információs Központ is tiltakozott és a kormányhoz fordult segítségért. “Ha megtámadnak minket, akkor mi megtámadjuk az albumot. Nem tűrjük, hogy bárki megsértse Szűz Máriát vagy Jézus Krisztust, vagy a keresztény hívőket ” – ecsetelte a brit Guaridannak Abdo Abus Kassm, a központ igazgatója. “Lehet, hogy maradiak vagyunk, lehet, hogy csak hagyománytisztelők, a lényeg ugyanaz: nem viseljük el a sértést” – tette hozzá.

Mindeközben a hírközlési minisztérium visszakozik. “Bármilyen formája a cenzúrának helytelen” – állítja Tarek Mitri hírközlési miniszter, aki korábban például a nemzetközi díjakkal elhalmozott Persepolis című animációs film libanoni betiltásának megváltoztatásán is sokat ügyködött. A filmet 2007-ben azért cenzúrázták, mert “sértő az irániakra és az iszlámra nézve”. A film tulajdonképp író-rendezőjének, a francia emigrációba kényszerült Marjane Satrapi visszaemlékezéseiből rajzolja meg Irán animációs portréját az 1979-es forradalomtól napjainkig.

--mi--

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.