Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-05 14:56:00

Tudatos várostervezésre van szükség

Katasztrófához vezethet a városlakók számának drámai növekedése

A jelenlegi urbanizációs folyamat katasztrofális következményekkel fog járni − hívja fel a figyelmet, egy az ENSZ-nek készült, globális jelentés.

A dokumentummal a szervezet felvállalt célja volt, hogy bővítsék az ismereteket a városoknak a klímaváltozás előidézésében betöltött szerepéről, illetve a változáshoz való alkalmazkodás lehetőségeiről, mert miközben a világ városai a szárazföldnek mindössze a 2 százalékát foglalják el, addig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 70 százalékáért felelősek!


Aggasztó számok

Dr. Joan Clos, az ENSZ Habitat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egyre növekszik a városiasodás: jelenleg a Föld lakosságának 50 százaléka él urbanizált területeken, és ez az arány 2030-ra elérheti az 59 százalékot, évente megközelítőleg 67 millió fővel gyarapszik a városlakók száma, és ennek a számnak a 91 százalékát a fejlődő országok adják.
A városi létforma együtt jár a nagymértékű energiafogyasztással, elég csak a közlekedésre, a lakóházak és irodák hűtésére, fűtésére gondolni. Az energiatermelés pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásának fő okozója.

A jelentésből kiderül, hogy amilyen mértékben felelősek a városi települések a klímaváltozásért, oly mértékben sérülékenyebbek is annak következményei miatt: az intenzívebbé vált hőhullámokra, a felhőszakadásokra, az áradásokra, a földcsuszamlásokra, az aszályokra és az emelkedő tengerszintre. A különösen érzékeny területek közé tartozik Dél-Európa, Afrikának a Szaharától délre eső része, Dél- és Délkelet-Ázsia, Dél-Amerika keleti és Észak-Amerika nyugati partvidéke.


Az egyén szintjén dől el

A dokumentum figyelmeztet, hogy a tovább folytatódó éghajlatváltozás már veszélyeztetheti akár egyes települések alapszolgáltatásait is: a vízellátást, a közlekedést, az energiaellátást és az ipari termelést, tehát már nincs idő latolgatni.

Dr. Clos arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a klímaváltozás a világ egészét érintő, tehát globális probléma, addig a gázkibocsátás csökkentéséért folytatott küzdelemben az egyes települések játszanak fontos szerepet, mindennemű fogyasztás az egyének szintjén dől el. Ez az, amiért az egyes kormányzatok, de a helyi közösségek szerepe is kulcsfontosságú, mert az egyén akkor is tudatosan fogyaszthat, ha az adott nemzeti kormány nem is fogadja el vagy ismeri el a nemzetközi felhívásokat és célokat.


Tudatos várostervezést!

Az ENSZ Habitat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a városokban lehet a legnagyobb mértékben visszafogni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, azonban ehhez meg kell érteni az urbanizáció lényegét. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a várostervezésre. A leghatékonyabb stratégiák kidolgozásakor a várostervezőknek mind az üzleti, gazdasági szféra, mind a lakosság szempontjait figyelembe kell venniük. A lokális küzdelem azonban mindaddig nem lehet hatékony, amíg a nemzetközi és az egyes nemzeti politikai szereplők nem ismerik fel, hogy valódi eredményhez a bürokratikus akadályok elhárítása és az anyagi támogatásuk szükséges.


(bbc-szederkényi)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.