Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-25 12:40:00

Narancs, kaucsuk és olajfa zöldell a ködös Albionban

Istent játszik egy befektetői csoport

Miután Délnyugat-Angliában csaknem paradicsomi állapotokat teremtett a világ legnagyobb üvegházát létrehozó gazdasági vállalkozás, most Ázsia az üzletemberek legújabb célpontja.

A világ legnagyobb üvegháza, amelyet három tucat futballpálya nagyságú területen alakítottak ki, tíz éve nyitotta meg kapuit a délnyugat-angliai Cornwallban, egy kimerült kaolinbánya területén. „Bemutatjuk, miként függünk az élővilágtól, hogyan tudjuk megőrizni azt kölcsönös túlélésünkért. Az Éden a XXI. század új tudományos intézménye és fóruma, kommunikációs és oktatási központ, a megőrzés eredményeit és jó példáit bemutató hely, valamint a nemzetközi turizmus célpontja” - ezek a gondolatok vezérelték a gigantikus Éden Projekt megálmodóit. Cornvall után pedig a közeljövőben Kínában és Szingapúrban is felépül az Éden Projekthez hasonló üvegházkomplexum. A tíz éve megnyitott cornwalli látványosságot vezető Tim Smit azt ígéri, hogy a kínai építkezés másfél éven belül megkezdődik. 

A délnyugat-angliai projektben az ember és a növény kölcsönös függőségének történetét bemutató látványszínházat akartak létrehozni, ezért égboltszerű épületeket építettek, amelyek elég magasak ahhoz, hogy az esőerdők legmagasabb fái is elférjenek benne, de elég szélesek a napsütötte mediterrán tájak bemutatásához is, és annyira szépek, hogy együttesük nemzetközi szimbólummá váljon. A gigantikus ökoprojektet félgömbszerű kupolák alatt valósították meg. A mesterséges égbolt hexagonok százaiból áll, amelyek áteresztik a fényt a „trópusi” és „mediterrán” területekre. Előbbi, a Rainforest Biome 1,559 hektár területű, 55 méter magas, 100 méter széles és 200 méter hosszú; a Mediterranean Biome 0,654 hektár alapterületű, 35 méter magas, 65 méter széles és 135 méter hosszú. Mindkettőben az adott éghajlatra jellemző vad és kultúrnövényeket telepítettek az eredetinek megfelelő éghajlati körülmények között. A kupolák alatt a kaucsuktól kezdve a vanílián és az orchideán át a bambusznádig a legkülönfélébb növényekkel kápráztatják el a látogatókat a hűvös Anglia délnyugati csücskében, ahol narancs- és olajfák is zöldellnek, s közöttük több száz színes virág nyílik. Ezen kívül különböző rovarfajok és madarak is élnek a területen, főleg olyanok, amelyek szerepet játszanak a növények beporzásában.

A kupolaformájú, űrkorszakot idéző üvegházakat háromdimenziós komputermodellek alapján tervezték. Az óriási méreteken kívül egyik technológiai érdekességük, hogy az acélcső vázszerkezetet borító tető nem üvegből, hanem különleges szintetikus anyagból, etil-tetrafluor-etilénből készült. A speciális műanyag súlya mindössze az üveg századrésze, ennek ellenére jobban bírja az igénybevételt, és még az ultraibolya-sugarakat is átereszti, ráadásul hőmegtartó képességével alkalmas a meleg, párás klíma kialakítására és fenntartására.

Tim Smit legfrissebb BBC-nyilatkozatában arról számolt be, hogy rendkívül izgatottá teszi az ázsiai terjeszkedés, ami azért is érthető, mert az Éden Projekttel együtt Szingapúr teljes élővilágának megőrzését is vállalják. Smit álmai szerint minden Éden Projekt különböző lesz, részleteket nem árult el, az azonban már most nem titok, hogy a tervek szerint a szingapúri Édenben a látogatók a sziget természetvédelmi főszereplőivé léphetnének elő, és − az ésszerűség határain belül − egy számítógépes játékhoz hasonlóan ők maguk is befolyásolhatnák az ökológiai rendszert és az élőhelyek életét.

Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.