Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-17 19:30:00

Célegyenesben a francia választás

Inog az államfő bársonyszéke?

Vasárnap véglegesen eldőlt, ki lesz Nicolas Sarkozy kihívója 2012-ben: a szavazatok több mint 56 százalékával Francois Hollande megnyerte a szocialisták előválasztását Martine Aubry ellenében.

Francois Hollande politikusi karrierje 1997-ig nyúlik vissza: tizenegy évig főtitkára volt a Szocialista Pártnak (PS), majd 2008-ban átadta a vezetői posztot. Nicolas Sarkozy még csak két éve volt hivatalban 2009-ben, de Hollande egy publicisztikájában már azt írta: ha a feltételek adottak lesznek, vállalja az elnöki jelöltséget.


A DSK-ügy után


Ugyanakkor ebben az időszakban a franciák csupán 17 százaléka gondolta úgy, hogy megfelelő jelölt lehet: Dominique Strauss-Kahn a maga 52 százalékával toronymagasan vezette a népszerűségi listát. Hollande még 2009-ben adott ki egy könyvet, amelyben a PS volt vezetőjeként írt visszaemlékezéseiről. 2010-ben egyre többet jelent meg különböző médiafelületeken, és 2011 legelején már sikerült visszafordulnia a lejtőn: nemcsak a felmérések igazolták őt, de több szakértő is a 2012-es megválasztását prognosztizálta. A „DSK-ügy” után pedig (2011 május) a közvélemény-kutatások szerint már valódi esélyesnek bizonyult Sarkozy legyőzésére.

Nicolas Sarkozy a PS előválasztásáról úgy nyilatkozott, hogy az ellentétes az Ötödik Köztársaság szellemével: „Charles De Gaulle kétfordulós elnökválasztást akart, nem pedig négyfordulósat” – jelentette ki. A jelenlegi elnök aggodalmai nem véletlenek: amellett, hogy a PS-nek sikerült az előválasztással rendezni a sorait, a média figyelmét is tartósan magukra tudták irányítani, ezzel is népszerűsítve a baloldali pártot.

Francois Fillon, Franciaország jelenlegi jobboldali miniszterelnöke is felhívta arra figyelmet, hogy az előválasztás egy modern folyamat, ami egyaránt megilleti a jobb- és baloldalt. Ezen túlmenően pedig hangsúlyozta: az előválasztás lehetőségével már az UMP (Unió egy Népi Mozgalomért – ez a párt adta Sarkozyt 2007-ben) is élt a legutóbbi helyhatósági választásokon. Természetesen Francois Hollande is megvédte az előválasztás intézményét: a baloldali elnökjelölt szerint ez a rendszer teszi lehetővé azt, hogy a polgárok a hozzájuk legközelebb álló jelöltet válasszák ki.


Leváltani Sarkozyt


Az összefogás erősségét mutatja, hogy a 48 éves Arnaud Montebourg szélsőbaloldali jelölt – aki egyébként 17 százalékot szerzett az előválasztáson – támogatásáról biztosította Francois Hollande-ot. A cél egyértelmű a baloldal és a centrum részéről: 2012-ben leváltani Nicolas Sarkozyt. Ez azért is lenne nagy siker a PS számára, mert az Ötödik Köztársaság alatt csupán egy politikusuk lett köztársasági elnök Franciaországban, François Mitterrand – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy őt kétszer választották meg egymás után (1981–1988 és 1988–1995). A francia elnökválasztás első fordulója 2012. április 22-én, a második fordulója pedig május 6-án lesz. Eldől, hogy ki lesz Franciaország új vezetője.

 


Sz. V.

Kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.