Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-13 10:11:00

Elmérgesedő kapcsolat Washington és a közép-amerikai ország között

Illegális bevándorlók a mexikói tömegsírokban

Újabb 28 holttestet találtak Mexikó északnyugati csücskében, Tamaupilasban, ezzel 116-ra nőtt a szövetségi államban az utóbbi napokban feltárt tömegsírokból kiemelt tetemek száma.

A halottak az egyik leghatalmasabb és legkíméletlenebb kábítószer-kartell, a Los Zetas áldozatai - mondta el helyi idő szerint kedden Marisela Morales főügyész.
Az áldozatok feltehetően az Egyesült Államokba tartó, bevándorlókat szállító buszok utasai voltak. A Los Zetas fegyveresei valószínűleg eltérítettek több ilyen buszt, leparancsolták róla az embereket, és végeztek azokkal, akik nem voltak hajlandók a kartellnak dolgozni.

Az áldozatok többsége mexikói, de feltehetően vannak köztük más latin-amerikai országok állampolgárai is. Még tart a holttestek azonosítása. Eddig 17 embert tartóztattak le az ügyben.
Ugyanebben a körzetben, San Fernando település környékén 72 holttestet találtak tavaly augusztusban. Kiderült, hogy a tömegsír az Egyesült Államokba igyekvő, közép- és dél-amerikai illegális bevándorlók tetemeit rejti. Ezeket a gyilkosságokat is a Zetas kartell számlájára írják. A Zetas egy másik nagy kábítószer-kereskedő csoporttal, az Öböl-kartellel vív harcot az Egyesült Államokba vezető tranzitútvonalak ellenőrzéséért.

Az elmúlt bő négy évben, amióta Felipe Calderón mexikói elnök a katonaságot is beveti a kábítószer-kereskedők elleni harcban, több mint 37 ezer embert öltek meg a közép-amerikai országban. A drogháború megterheli a Mexikó és első számú kereskedelmi partnere, az Egyesült Államok közötti viszonyt is. Carlos Pascual amerikai nagykövet nemrég kénytelen volt távozni posztjáról, miután egyik, Washingtonba hazaküldött jelentésében a mexikói hadsereg hatásfokának elégtelenségét ecsetelte, és a jelentést nyilvánosságra hozta a WikiLeaks portál.

 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.