Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-24 14:43:00

Lampedusán több a menekült, mint a helyi lakos

Hatalmas menekülthullám ostromolja Olaszországot

Csütörtök hajnal óta 417 - személyi iratokkal nem rendelkező - észak-afrikai állampolgár lépett Itália földjére, így csak az elmúlt 24 óra leforgása alatt összesen 800 menekült érkezett Lampedusára.

Olasz sajtóértesülések szerint jelenleg 6 ezerre tehető a kis területű, ötezres lélekszámú szigeten tartózkodó menekültek száma, akik közül 280-an kiskorúak. Utóbbiakat egy elkülönített létesítményben szállásolták el a hatóságok. Csütörtökön előreláthatólag a "San Marco" nevű hajó 550 bevándorlót szállít majd a szicíliai Mineóban lévő úgynevezett szolidaritás falujába, amelyet a kormány egy katonai épületegyüttes átalakításával a menekültek befogadására hozott létre.

Szerdán a dél-olaszországi Calabria régió partjainál kötött ki egy hajó 70 észak-afrikaival a fedélzetén. Ugyanezen a napon a Szicíliától délnyugatra található Pantelleria szigetére is érkeztek bevándorlók. Roberto Maroni olasz belügyminiszter szerdán Tunéziába utazott és tárgyalt az ottani hatóságokkal az Olaszország felé irányuló észak-afrikai menekülthullám megfékezésének lehetőségeiről. "Készen állunk arra, hogy megfelelő szakemberekkel és eszközökkel segítsünk az illegális migráció megállításában" - mondta el Tunéziában Maroni.

A Berlusconi-kormány a napokban kidolgozott egy tervet is az egyre kritikusabbá váló helyzet kezelésére. A Roberto Maroni nevével fémjelzett javaslat szerint minden olasz régiónak ki kell vennie a részét az országba érkező líbiai háborús menekültek befogadásában. A számítások szerint mintegy 50 ezer bevándorlóról van szó, ami azt jelenti, hogy az egyes közigazgatási egységeknek egymillió lakosonként körülbelül 1000 személy elszállásolását kellene vállalniuk.

Maroni ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a menekültek régiók közötti "elosztásánál" figyelembe veszik majd azt, hogy Olaszország egyes területein - mint például Szicílián, Calabria vagy Puglia régióban - már eddig is rengeteg erőfeszítést tettek a hatóságok a menekültkérdés megoldása érdekében, így rájuk kevesebb teher hárulna. Veneto régió már jelezte is, hogy készen áll a tervben foglaltak teljesítésére. "Veneto hajlandó a háborús menekültek elhelyezésére, de nem fogadja be azokat, akik gazdasági okokból hagyják el országukat" - szögezte le Luca Zaia, a régió elnöke.


(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.