Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-17 09:09:00

A Vatikán eszköztelen az ázsiai nagyhatalommal szemben

Hamis püspökök Kínában

Kína kedden szenteli fel a harmadik püspököt a pápa jóváhagyása nélkül, mondta el a kínai állami egyház elnöke. Ez a lépés tovább fokozza a feszültséget a kínai kormány és a Vatikán között.

A kínai kormány által szentesített Katolikus egyház püspökké szentelte Joseph Huang Bingzhang-ot a déli Guangdong megye Shantou városában kedden reggel, amint azt a Kínai Katolikus Hazafias Szövetség elnöke, Liu Bainian elmondta. Másik két, saját kérésre meg nem nevezett forrás elmondta a Reuters-nek, hogy Huang felszentelése egy nyilvános szertartás keretében történt, amin 1000 ember, köztük nyolc, a Pápai Szentszékhez hű püspök vett részt.

– Mind a 8 püspököt a polgári hatóságok kérték fel, hogy legitimálják a törvénytelen püspök felszentelését. Mindannyian rendőri kísérettel érkezett az eseményre. – mondta egy Vatikánhoz közelálló forrás a Reutersnek, de az ügy érzékenységére hivatkozva nem járult hozzá a nevének közléséhez.


A Vatikán szerint ideje lenne lépni

Ez a felszentelés a legutóbbi állomása a Vatikán és Beijing közt régóta tartó viszálynak, aminek oka, hogy a Kínai Egyház visszautasítja azt az évezredes katolikus szokást, miszerint nem nevezhet ki püspököket pápai jóváhagyás nélkül. A 8-12 millió kínai katolikus megoszlik az államilag szentesített egyház, ami püspököket nevez ki vatikáni hozzájárulás nélkül és egy földalatti egyház közt, ami gyakorlatilag illegalitásban tevékenykedik. Egy Vatikánhoz közel álló forrás szerint a Szentszék úgy gondolja, hogy Kína további felszenteléseket tervez, ami tovább rombolja majd az amúgy is mélyponton lévő viszonyt.

– Ha ennyire ragaszkodnak a felszentelésekhez, akkor lépnünk kell – mondta a vatikáni informátor. Huangot ki is közösíthetik a szertartáson való résztvételéért, ahogy azt a Szentszék előre jelezte. A forrás hozzátette, hogy Paul Lei Shiyin, aki Június 29-én lett kinevezve Leshan város püspükévé, már ki lett közösítve, miután a Vatikán elítélte a felszentelését, mely a pápai jóváhagyás nélkül történt. Szerintük ez egy olyan törvénytelen cselekedet volt, ami rombolja az Egyház egységét. Tavaly novemberben a pápai hivatal már megfogalmazott egy hasonló ítéletet az észek kínai Chengde városban felszentelt Joseph Guo Jincai ellen.

A Vatikánhoz közel álló forrás szerint négy másik püspököt, akik vonakodtak a felszentelésen részt venni, napokig őrizetben tartottak. Beijing és a Vatikán 1949-ben szakította meg egymással a diplomáciai kapcsolatot, amikor a kínai kommunisták átvették a hatalmat.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.