Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-14 12:04:00

Kényszerből pénzt bocsát ki Japán – gazdasági cunami fenyeget

Gyorsítja az új világválságot a földrengés

A japán tőzsdék lefelé mozdulnak, az ország központi bankja sosem látott mennyiségű pénzt bocsátott ki, ez hosszú távon rekordinflációhoz vezethet. A 170 milliárd dollárosra becsült kár hatalmas lökés az újabb válság felé.

Nemzetközi elemzések sokasága látott napvilágot az utóbbi napokban, melyek a Japánt sújtó természeti csapás gazdasági következményeit boncolgatják. A legóvatosabb becslések is 170 milliárd dolláros károkkal számolnak, de a napi gazdasági folyamatok még elkeserítőbbek: rekordmennyiségű, 85,5 milliárd dollár értékű jent dobott piacra hétfőn a japán központi bank, hogy megnyugtassa a pénzpiacokat, adta tudtul az MTI Eco. A befektetési hangulatot jellemzi, hogy a tokiói értéktőzsde meredek eséssel nyitott a katasztrófa utáni első kereskedési napon.

Az irányadónak tekintett Nikkei 225 index a kereskedés első 40 percében 5,17 százalékot esett, mert a természeti csapás kiváltotta aggodalmaktól vezérelve sokan egyszerre igyekeztek szabadulni az értékpapíroktól. Általános vélemény szerint ilyen súlyos csapás ez az ázsiai ország egyébként is gyengélkedő gazdaságát a II. világháború óta nem érte.

A válsághelyzet fokozódására utal a tény is, miszerint három nagy japán autógyártó, a Toyota, a Honda és a Nissan bejelentette, hogy hétfőtől átmeneti időre fölfüggeszti a termelést összes belföldi üzemében.

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.