Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-17 14:41:00

Ismét megrendült az amúgy is gyenge bizalom a segítőkkel szemben

Gyermekáldozatokkal járt a CIA hamis oltási programja?

A CIA hamis oltási programot szervezett néhány hónappal ezelőtt a pakisztáni városban, ahol Oszama bin Laden al-Kaida vezér családjával lakott. Vannak következmények.

Veszélybe sodorhatja az életmentő immunizációs munkát az egész világon az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által az Oszama bin Laden terroristavezér pakisztáni elfogása előtt alkalmazott trükk –  figyelmeztet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet. Amint azt a Guardian brit napilap megírta, a CIA hamis oltási programot szervezett néhány hónappal ezelőtt abban a pakisztáni városban, ahol gyanúja szerint Oszama bin Laden al-Kaida vezér családjával lakott. A programmal az volt a célja a CIA-nak, hogy feltételezése igazolására megszerezze a családfő DNS-mintáját.


Mímelték az oltást, most még jobban paráznak a pakisztániak

Az oltóprogramot irányító pakisztáni orvos, Shakil Afridi néhányszor bejutott az abbotabádi házba, de nem találkozott a családfővel, és nem tudta megszerezni egyik családtag DNS-mintáját sem. Így a CIA tulajdonképpen bin Laden megölésének pillanatáig sem volt száz százalékig biztos abban, hogy az al-Kaida vezetője él-e a házban. Csütörtökön egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő azzal védte meg a CIA akcióját, hogy szerinte „valódi egészségügyi szakemberek vettek részt egy tényleges oltási programban". A Guardian azonban azt állítja, hogy míg a vakcinák ugyan valódiak voltak, az orvosok nem követték a szakmai előírásokat. Volt olyan település, ahova vissza sem tértek, holott egy hónap után meg kellett volna ismételniük az oltóanyagok beadását.

Azok a védtelen közösségek  bárhol a világon, akik igénylik a hozzáférést az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, most érthető módon megkérdőjelezhetik a humanitárius segítségnyújtók valódi motivációját –  fejtette ki a Guardian-nek Unni Karunakara, az MSF elnöke, aki a CIA-trükk miatt arra számít, hogy az alapvető ellátásokban sem részesülnek majd azok, akiknél pedig elengedhetetlen az orvosi segítség.

– Eddig is nehéz volt segélymunkásként elnyerni a különféle rászorulók bizalmát, különösen ott, ahol a lakosság már eleve szkeptikus minden külső segítséggel szemben – figyelmeztet az MSF, amely szerint a CIA hamis orvosai azokat veszélyeztették, akik számára szükségesek az alapvető egészségügyi szolgáltatások. A CIA-trükk hatása leginkább Pakisztánban érezhető, ahol a lakosság már mindenben és mindenhol amerikai összeesküvést lát.

Különösen a gyermekbénulás elleni kampányokat veszélyezteti az amerikai akció, s ez azért aggasztó, mert ez az ország a lefertőzöttebb a poliomelitiszt okozó vírussal.Az amerikai tisztviselő azt állítja, a vakcinázási kampány csak a világ legkeresettebb terroristája ellen indított hajtóvadászat része volt, semmi más indíték nem vezérelte az amerikaiakat. A washingtoni illetékes érve azonban gyenge lábakon áll: – Ha az Egyesült Államok nem volna ennyire kreatív, az emberek most azért vakarnák a fejüket, hogy ez a szuperhatalom miért nem vetett be minden rendelkezésére álló eszközt, hogy megtalálja bin Ladent.


Visszakövetelik az ügynök-orvost

A CIA nyilvánosan nem ismerte be, hogy Shakil Afridi segítségét igénybe vette volna bin Laden elfogásához. George Little, a Cég szóvivője csak annyit közölt: – Oszama bin Laden megölése az Egyesült Államok és Pakisztán egyik legfontosabb győzelme.

Iszlámábád és Washington viszonya azonban nem ennyire felhőtlen. A terroristavezér likvidálását célzó műveletet Washington titokban tartotta, ami újabb feszültséghez vezetett az amerikai-pakisztáni kapcsolatokban. Bin Laden már évek óta Abbotabádban élt, és ebből az amerikai vezetés arra következtetett, hogy a pakisztáni hatóságok berkeiben tudtak erről. A két ország viszonyát az is megterhelte, hogy Afridit májusban letartóztatta a pakisztáni hírszerzés, mert idegen szolgálatnak dolgozott. Washington viszont azt követeli Pakisztántól, hogy engedélyezze a doktor és családja visszatelepülését az Egyesült Államokba.

Drónokkal támadnak

S hogy a békéhez vezet út még rögösebb legyen, hétfő éjjel és kedd hajnalban összesen csaknem 50 ember halt meg Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos részén feltehetően amerikai pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott rakétatámadásokban.Az elmúlt másfél hónapban csaknem száz radikális iszlamistával végeztek pilóta nélküli repülőgépekkel, úgynevezett drónokkal végrehajtott támadásokban. Pakisztán azonban rendszeresen bírálja az Egyesült Államokat az ilyen akciók miatt, mert, mint mondja, Washington ezzel megnehezíti, hogy elszigeteljék a szélsőségeseket az afgán határ térségében.

A pakisztáni-amerikai viszony az év eleje óta folyamatosan romlik. Januárban a CIA egy szerződéses alkalmazottja a kelet-pakisztáni Lahorban lelőtt két fiatalt, aki megpróbálta kirabolni. Májusban pedig, bin Laden megölésekor Pakisztán szuverenitása megsértéseként értékelte az akciót, és nemrégiben közölték, véget vetnek a helyi katonák kiképzését szolgáló amerikai programnak. Emiatt az elmúlt hetekben több mint száz amerikai kiképzőtisztnek kellett visszatérnie hazájába. Washington ezért visszatartja a katonai segély címén Pakisztánnak folyósított évi 2 milliárd dollár csaknem felét.

 

Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.