Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-17 18:00:00

Jobbá tenné Amerikát a magyar származású volt kormányzó

George Pataki lesz a következő amerikai elnök?

George Pataki, New York állam magyar származású volt kormányzója fontolóra vette, hogy elinduljon a 2012-es elnökválasztáson.

Pataki aggodalmát fejezte ki a republikánus párt jelenlegi elnökaspiránsainak választási esélyeivel kapcsolatban, és a jövő héten Iowába látogat, amely jövőre a tagállamok közül elsőként rendezi meg elnökjelölt-állító gyűléseit.


Valódi fordulatot akar

A volt kormányzó, akinek elnöki ambícióival kapcsolatban korábban is jelentek meg utalások az amerikai sajtóban, az iowai vizit után dönti majd el, hogy beszáll-e az elnökválasztási küzdelembe.

– Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ne csak egy olyan jelöltet válasszunk, akinek helyesek a meglátásai, hanem egy olyan jelöltet, aki képes megnyerni a választást. Csodálatos dolog filozófiai kijelentéseket tenni, de országunknak most valódi fordulatra van szüksége, ez most a legfontosabb– mondta. – Büszkeséggel tekintek vissza arra, hogy képes voltam a konzervatívokat, a republikánusokat, a függetleneket és a felvilágosult demokratákat meggyőzni arról, hogy rám szavazzanak – jelentette ki George Pataki, emlékeztetve arra, hogy a túlnyomórészt liberális New York államban három ízben is sikerült elnyernie a kormányzói címet.

Pataki 2008-ban is fontolóra vette, hogy versenybe szálljon az elnökségért. Az idén azért került közel ismét az elhatározáshoz, mert csalódást okozott neki, hogy Mitch Daniels indianai kormányzó végül elállt a megmérettetéstől. George Pataki mindeddig kitért az elől, hogy konkrétan nyilatkozzon az ambícióiról, de elismerte, hogy az elhatározásával kapcsolatban nem hallgathat a végtelenségig.


Esélylatolgatás. Fotó innen

– Nem állítottam fel magam számára határidőt, de nyilvánvaló, hogy nincsen hátra sok idő. A családom és én belső értékelést tartunk arról, hogy mi lenne a legjobb módja annak, hogy jobbá tegyük az országot és az ezzel kapcsolatos döntésünket a közeljövőben megtesszük – jelentette ki George Pataki, aki hozzátette, hogy nem kíván mindenfajta tisztség nélkül, a magánszféra előnyeit élvezve élni. Pataki csütörtökön és pénteken több rendezvényen is felszólal Iowa államban. A The Washington Times szerint a volt kormányzó No American Debt (Adósságmentes Amerika) nonprofit alapítványa tévéreklámokat sugároztat az előválasztások során szintén kulcsfontosságú New Hampshire államban.


Nagy nevek közé szállna be

Ha versenybe száll, Pataki lesz az ötödik volt kormányzó a jelenlegi republikánus elnökjelöltek között, Mitt Romney massachusettsi, Tim Pawlenty minnesotai, Jon Huntsman utahi és Gary Johnson új-mexikói aspiráns mellett. A lap rámutatott, hogy Texas volt vezetője Rick Perry, és az egykor Alaszkát kormányzó Sarah Palin is a potenciális indulók között van. A The Washington Times által megszólaltatott elemzők közül ugyanakkor kevesen gondolják úgy, hogy a konzervatív irányba tolódott republikánus párt hivatalos elnökjelöltjévé választaná George Patakit, aki kiállt az abortuszhoz való jog, a fegyvertartás szabályozása, valamint a károsanyag-kibocsátás korlátázása és a kvótakereskedelem mellett.

A New York–i ex–kormányzó színre lépése ugyanakkor megváltoztathatná a választások dinamikáját. A liberális New Hampshire–ben például, ahol jelenleg Mitt Romneynak és Jon Huntsmannek áll a zászló, Pataki jelentős számú szavazatot szerezhetne, amivel országos szinten az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom által támogatott Michele Bachman minnesotai képviselő malmára terelné a vizet, aki a közvélemény–kutatások szerint jelenleg az első helyen áll Iowában Barack Obama elnök republikánus kihívói között.

Pataki egyébként nem az egyetlen potenciális New York–i republikánus aspiráns a Fehér Házra: Rudy Giuliani, a metropolisz volt polgármestere bejelentette, hogy szeptember közepéig határozza el, hogy kíván-e ismét elnökjelölt lenni.

 

– mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.