- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Világhír
2011-05-16 14:11:00 Save Food konferencia a pazarlás ellenFolyamatos és drámai élelmiszerdrágulás várható a világonMa kezdődik a "Save Food" kongresszus, ami az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági szervezete (FAO) és a düsseldorfi vásárszervezés közös projektje. Az esemény a düsseldorfi csomagolási vásár kereteibe illeszkedik.A világon előállított élelmiszerek egyharmada kárba megy, miközben az ennivaló egyre szűkösebb és drágább – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) élelmiszer-ügynökségének legfrissebb tanulmányából, aminek ismertetését a düsseldorfi tanácskozás elé időzítették. Save Food A svéd Élelmiszer- és Biotechnológiai Intézet által összeállított tanulmány azt javasolja, hogy a fejlődő országok úgy alakítsák termelésüket és eladásaikat, hogy minél kevesebb táplálék kerüljön a szemétbe. Mint megállapították, a gazdag országok fogyasztói pazarolnak a legtöbbet: 222 millió tonna élelmet, a szubszaharai Afrika teljes nettó élelmiszer-termelését küldik a kukába. A kutatók azt találták, hogy leginkább gyümölcsök és zöldségek – ideértve a gyökereket és gumókat – mennek veszendőbe. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megbízásából készített svéd felmérés egyébként különbséget tesz az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladék között. Veszteség ugyanis előfordulhat már az étel előállításakor, feldolgozásakor és szállításakor is. A csomagolási hiányosságok miatt a fejlődő országokban már útközben megromlik az árucikkek negyven százaléka. Ugyanakkor a csomagolás, illetve a tárolás és szállítás hiányosságai mellett a nem megfelelő gyártási, tartósítási eljárások is hozzájárulnak ahhoz, hogy gyorsan megromlanak az élelmiszerek. A kutatók ezért főleg a technológiai és az infrastrukturális fejlesztésekben látják a megoldást. Ugyanakkor a kutatók az „egyet fizet, kettőt, sőt, hármat kap” típusú akciókban látják a pazarlás táptalaját. Ráadásul az élelmiszer-veszteség és a pazarlás komoly erőforrásokat – vizet, földet, energiát és munkaerőt – emészt fel és hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához is. A nyugatiak pazarló életmódja befolyásolja a globális élelmiszerárakat, és a szegényebb régiókban szinte megfizethetetlenné teszi a termékek egy részét. További drágulás jön Az éhezők száma tavaly a 2009-es 1,023 milliárdos csúcsról 925 millióra mérséklődött, de így is elfogadhatatlanul magas – figyelmeztetett az ENSZ szervezete. A fejlődő országokban élők tizenhat százaléka volt alultáplált tavaly, az éhezők aránya így csökkent a 2009-es tizennyolc százalékhoz képest, a mérséklődés üteme azonban elmarad a világszervezet millenniumi célkitűzéseitől, amelyek azt irányozzák elő, hogy 2015-re ötven százalékkal csökkenjen az éhezők száma 1990-hez képest.
|
Hírsor
A hét java
|
|