Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-18 14:33:00

Munkaerőhiánytól tartanak a helyi nagyvállalatok

Félmilliós kivándorlás várható Lengyerországból

Nagy munkaerő elvándorlásra számít a lengyel kormány a német, az osztrák és a svájci munkaerőpiac május 1-jére tervezett megnyitása után - írta hétfői számában a Gazeta Wyborcza című napilap.

A munkaügyi minisztérium számításai szerint legalább 400 ezren fogják elhagyni az országot külföldi munkavállalás céljából a következő három évben. Főként Németországban várják a képzett munkaerőt - mérnököket, orvosokat, informatikusokat, szakmunkásokat, szállodai dolgozókat. A német vállalati szektorban nagyjából háromszor akkora a fizetés, mint a lengyelországi 3.400 zlotys, hozzávetőleg 230 ezer forintos átlag.

Becslések szerint a 38 milliós országból már legalább másfél millióan mentek külföldre dolgozni - jórészt Nagy-Britanniába és Írországba - amióta Lengyelország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Az elvándorlás egyre nagyobb problémát okoz Lengyelországnak a társadalom elöregedése miatt. A nemzeti bank becslése szerint 2015-ben 800 ezerrel kevesebb lesz a munkaképes korú lakosság.

A lengyel nagyvállalatok több mint 60 százaléka már most arról számolt be egy felmérés során, hogy komolyan tart a szakmunkáshiánytól. Közgazdászok pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiány növelheti a béremelési követeléseket, emelkedhetnek a munkaköltségek, s ez gyorsíthatja az inflációt. (Nem csak munkát, segélyt is kaphatunk az EU-ban)


(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.