Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-03 19:00:00

Nápoly: a turisták a látványosságok helyett a szemetet fotózzák

Európa legbüdösebb városa

Már a múlt heti római kormányülésen is szó volt a nápolyi szemétről. A rendkívüli megoldás szerint minden tartomány kap belőle egy kicsit.

Nem segítünk, máskülönben a nápolyiak sohasem tanulnak meg semmit - mondta a héten az Északi Liga kormánypárt Nápoly lakosainak, így üzenve meg, hogy a Liga vezette észak-olasz tartományok nem fogadják be a dél-olasz szemetet, Nápoly ne szemeteljen többet, és ha szemetel is, tartsa meg magának.

Évek óta csak a háztartási hulladékról érkeznek hírek Olaszország egyik legszebb városából, arról, hogy a Vezúv lábánál csak gyűlik és gyűlik a szemét az utcákon, nem tudják hova tenni, hova szállítani. A nápolyiak egy része felgyújtja a lakása alatt már az első emeletig tornyosuló szeméthegyeket, a lakosok másik része a szemetet-szállító kamionokat dobálja meg kővel és tiltakozik, hogy nem kér szabadtéri szeméttelepet a terasza alatt.

Nápolyban a szemét örökös problémává vált, 2008-ban Silvio Berlusconi kormányfő választási ígérete volt, hogy megszabadítja a várost a szeméttől, de nem sikerült neki. Most május végén az újonnan megválasztott polgármester, Luigi De Magistris ígérte ugyanezt, de a szemétből még több lett. Ráadásul a nyári negyven fokban erősebb a szaga is a végtelen szemétkupacoknak, ahova rágcsálók, sirályok és bogarak is beköltöztek.

Öt nap alatt eltűntetem a szemetet, mondta az új polgármester, és egy hónap után elege lett abból, hogy nem bírta megoldani a problémát. De Magistris volt ügyész, a héten elrendelte, hogy a nápolyi köztisztasági hivatal 72 óra leforgása alatt szállítsa el a hulladékot. Ez megtörtént, Nápoly városközpontja megszabadult a szeméttől, de több ezer tonnányi volt belőle, így az a két telep, ahova hirtelen szállították, rögtön megtelt, és most már megint nem tudják, hova tenni a többit, és Nápoly külvárosában továbbra is 1500 tonna szemét rohad a nap alatt. De Magistris segít rajtunk - bíznak új polgármesterükben a nápolyiak, akik a római képviselőház előtt tüntettek az Északi Liga és a római politika ellen.

Elég volt - figyelmeztette a héten Itáliát az EU környezetvédelmi biztosa is, aki 2007 óta folyamatosan szankciókkal fenyeget, de hát Nápoly akkor se tud mit kezdeni a szeméttel, hiába mondják Brüsszelből, hogy az olasz hatóságok nem tesznek meg mindent a probléma felszámolása érdekében.

Hozzánk már nem jön el senki, a turisták is csak azért jönnek, hogy lefényképezzék a szemetet, csak a szemetet fotózzák, a többi már nem is érdekli őket - nyilatkozta egy nápolyi bácsi az olasz tévéhíradónak. A cikk folytatása: radio.hu

(MR1)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.