Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-27 09:30:00

Soros szerint ki kell menekülni az euróból

Európa az összeomlás szélén?

Soros György milliárdos befektető szerint elkerülhetetlen egy olyan mechanizmus bevezetése, amely által a gyengébb euró-régió gazdaságai kilépjenek a közös valutából.

A milliárdos üzletember szerint gazdasági összeomlás határán egyensúlyoz Európa, amely Görögországból indult, de könnyen terjed. –  A liberális demokrácia veszélyben van Európában –  mondta a 80 éves Soros egy kerekasztal beszélgetésen Bécsben. Hozzátette: a pénzügyi rendszer továbbra is rendkívül sebezhető, éppen ezért Európának B tervre van szüksége.


Versenyfutás az idővel

Aggodalom övezi azt a tényt is, hogy a görög törvényhozók nem tudják majd törvénybe iktatni a megszorító intézkedéseket, így nem kapják meg a hitel fennmaradó részét, mintegy 12 milliárd eurót. Az elmúlt héten az euró rendkívüli módon legyengült a svájci frankkal szemben.

 


Görög válság. Van kiút?

Soros a kerekasztal beszélgetésen arról is beszélt, hogy Európa az euró miatt került pénzügyi válságba és ez már várható volt. - A hatóságok versenyt futnak az idővel, de láthatóan az idő ellenük dolgozik- tette hozzá az üzletember.

Az euró 1999-ben jött létre 11 tagállam, Németország, Franciaország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Finnország, Ausztria, Portugália, Spanyolország és Írország részvételével. Görögország 12. országként fogadta el a közös valutát 2001-ben, Észtország pedig legújabb tagként idén januárban csatlakozott az euróövezethez.


Nincs valódi politikai vezetés

A beszélgetés egy másik résztvevője, Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője is úgy vélekedett, az EU-nak politikai unióvá kell válnia, létre kell jönnie egy közös politikai térnek és egyfajta "Európai Egyesült Államoknak". A politikai unió kulcsa a vezetők közvetlen választása mellett egy közvetlen európai adó lehetne, amely érdekeltté tenné az unió polgárait az uniós politika formálásában - mondta.

Verhofstadt szerint jelenleg hiányzik az EU-ban a valódi politikai vezetés, ehelyett a tagállamok politikusai részéről egyre gyakrabban találkozni nacionalista és populista érvekkel. Ezek "megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy nemzeti keretek között lehetséges megoldást találni" a problémákra - mondta. A politikus ezzel szemben úgy látja, a nemzetközi gazdasági válság lehetőséget teremt a politikai unió felé haladásra.

Elemzők emlékeztetnek, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek a múlt héten hozzájárultak a közös mentőalap (EFSF) kölcsönzőképességének növeléséhez. Ezt összesen 440 milliárd euróra emelik az eddig 225 milliárdról azáltal, hogy a tagországok adta garanciák összegét 780 milliárd euróra növelik az eddig 440 milliárdról. Ily módon az EFSF lehető legjobb, "AAA" hitelminősítői osztályzatához szükséges többletgarancia 165 százalékra nő 120 százalékról, úgyhogy megszüntethetik a készpénz-tartalékolást és következésképp a túlvállalást, azaz hatékonyabb lehet az EFSF működése. A túlvállalás azt jelenti, hogy - szintén az "AAA" adósosztályzat védelmében - az EFSF eddig mindig nagyobb értékben bocsátott ki kötvényt, mint amekkora összeget abból a támogatott országnak - eddig Portugáliának - továbbkölcsönzött.


Már Davosban is megmondta

Soros idén januárban, a svájci Davosban rendezett Vilaggazdasági Fórumon is aggodalmát fejezte ki a valutaunió felbomlása miatt. Akkor azt nyilatkozta, hogy az európai politikai döntéshozóknak foglalkozniuk kell a kétsebességes gazdasággal vagy figyelmbe kell venniük az eurózóna összeomlásának lehetőségét is. Ez utóbbit akkor még nem tartotta valószínűnek.

A magyar származású Soros György a 28 milliárd eszközértékű Soros Fund Management LLC elnöke. Akkor vált világszerte híressé, és azóta is spekulánsként emlegetik, amikor 1992-ben az úgynevezett „fekete szerdán” masszív spekulációval kiütötték az angol fontot az akkori európai átváltási mechanizmusból. A Forbes magazin leggazdagabbakat megjelenítő, legutóbbi listája szerint Soros a világ 35. legtehetősebb embere, vagyona 14,2 milliárd dollár.

 

mi, Bloomberg, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.